• +30 210 4110148 - 4129496
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Eργοδοτική Aυθαιρεσία

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Προς : ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Α.Π. 38/2020

Κύριοι,

Στην επιχείρηση MGGold Μωραϊτίδης Γρηγόριος , (εργαστήριο χρυσοχοΐας – χυτήρια – καλούπια) Αθηναΐδος 3 Σύνταγμα , την Τρίτη 17/3/2020 ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους ότι η Επιχείρηση θα παραμείνει κλειστή μέχρι και τις 7/4/2020.

Το κλείσιμο της επιχείρησης δεν οφείλεται σε κάποιο κρούσμα κορωνοϊού GOVID-19 , αλλά στην πτώση της δουλειάς.

Όσον αφορά στις άδειες ο εργοδότης ανακοίνωσε πως όλοι θα πληρωθούν κανονικά αυτό το διάστημα αλλά «θα τα βρουν» σε σχέση με τις μέρες που θα πάρουν ως άδεια, αφήνοντας να εννοηθεί πως το διάστημα που θα λείπουν οι εργαζόμενοι θα το «χρωστούν» στον εργοδότη είτε σε μέρες κανονικής άδειας (δηλαδή ένα διάστημα να χρεωθεί ως κανονική), είτε σε απλήρωτες υπερωρίες και Σάββατα.

Αυτή την τακτική την έχουν αντιμετωπίσει ξανά οι εργαζόμενοι και σε άλλες συνθήκες στο παρελθόν , να τους στέλνει δηλαδή υποχρεωτικά σπίτι τους όταν πέφτει η δουλειά και να τους αφήνει απλήρωτες τις υπερωρίες τους , που κατά βάση είναι παράνομες στις περιόδους αυξημένης κίνησης (πριν τα Χριστούγεννα).

Επίσης η Εταιρεία Passion Fashion Α& Δ ΨΩΜΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. , Ολύμπου 1-3 & Θεσσαλονίκης Μοσχάτο , με πρόσχημα τη μείωση της οικονομικής της δραστηριότητας, αναστέλλει τη λειτουργία της χωρίς να υπάρχει κρατική εντολή ή κάποιο κρούσμα κορωνοϊού GOVID-19 και ουσιαστικά εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να ξοδέψουν τις ημέρες κανονικής αδείας με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν άδειες άνευ αποδοχών.

Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις δεν αρκούν μόνο τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση , θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι με κυρώσεις , πρόστιμα και ποινές στους εργοδότες που καταπατούν τις εργασιακές σχέσεις και τα ωράρια . Ποιος θα υποχρεώσει την εργοδοσία σε αυτές τις συνθήκες των μη ελέγχων και της πλήρους ελευθερίας που αποσπά , να δώσει καταρχήν άδεια και κατά δεύτερον να μην κάνει παζάρι πάνω στην κανονική άδεια των εργαζόμενων;

Ήδη έχουμε δεκάδες καταγγελίες για άδειες που δεν «εγκρίνονται». Την ίδια περίοδο από τους εργαζόμενους παίρνουν μέρος της άδειας τους, ενώ για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αναστολή στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών. Από τη μια δηλαδή απαλλάσσεται και ανακουφίζεται ο εργοδότης και από την άλλη ο εργαζόμενος πληρώνει με την άδεια του, η οποία είναι μισθός του, είναι αποδοχές, είναι ο κόπος του.

Θυμίζουμε πως η κανονική άδεια όπως και κάθε άδεια συνολικά αποτελούν μέρος της ασφαλιστικής προστασίας.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΟΥΛΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΟΥ ΚΩΣΤΑΣ

© 2021 Σ.Ε.Μ.Α. & Ε.Ν.Β.Ε.. All Rights Reserved. Powered by Metallergatis