• +30 210 4110148 - 4129496
 • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συλλογικός οργανωμένος αγώνας

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας μέσα από το συνδικάτο είναι η μόνη απάντηση σε οποιασδήποτε μορφής βία μέσα στον εργασιακό χώρο.

Τις τελευταίες μέρες και μετά την αποκάλυψη από τη Σοφία Μπεκατώρου της σεξουαλικής κακοποίησής της, προέκυψε ένα ντόμινο καταγγελιών για αντίστοιχες ενέργειες στο χώρο του θεάτρου.

Φυσικά τέτοια περιστατικά δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους. Ίσα ίσα, οι καταγγελίες αυτές μπορούν να συμβάλουν ώστε να καταπολεμηθούν τέτοια φαινόμενα τόσο στο χώρο του θεάτρου όσο και σε όλους τους άλλους χώρους. Να γίνουν αφορμή ώστε οι εργαζόμενοι στο θέατρο και σε κάθε άλλο εργασιακό χώρο, να μπορέσουν να βρουν τη δύναμη και να καταπολεμήσουν οποιοδήποτε αντίστοιχο τέτοιο φαινόμενο, συλλογικά, μέσα από τα σωματεία τους και τους μαζικούς τους φορείς.

Ας σκεφτούμε στ’ αλήθεια. Στον κλάδο του μετάλλου λίγες φορές έχουμε γίνει μάρτυρες τέτοιων φαινομένων; Όχι μόνο σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά και σωματικής ή λεκτικής βίας, εκβιασμών, εκφοβισμών. Δυστυχώς, όπως σε όλους τους κλάδους, έτσι και στο δικό μας κλάδο δεν είναι λίγες οι καταγγελίες τέτοιων συμπεριφορών.

Περιπτώσεις δηλαδή που εργοδότης μπορεί να παρενοχλήσει γυναίκα συνάδελφο, να απειλήσει. Δεν είναι λίγες οι φορές που εργοδότης, ακόμη και προιστάμενος μπορεί να μιλά υποτιμητικά, να κάνει κατάχρηση «εξουσίας» λόγω της θέσης που μπορεί να έχει μέσα στον εργασιακό χώρο.

Ακόμη πιο έντονα είναι τέτοια φαινόμενα στους συναδέλφους μετανάστες. Το να τους μιλάνε άσχημα, πολλές φορές να τους απευθύνονται λες και είναι όντα «κατώτερου θεού», να τους εξοντώνουν στη δουλειά, πολλές φορές ακόμη και να τους βρίζουν.

Το έδαφος στο οποίο τέτοιες ανάρμοστες συμπεριφορές βρίσκουν έδαφος, δεν είναι άλλο από το φόβο της ανεργίας, της εργασιακής και οικονομικής ανασφάλειας. Από τη μια δηλαδή ο φόβος της απόλυσης και της ανεργίας και από την άλλη η απουσία εργασιακών δικαιωμάτων, μετατρέπουν εύκολα τον εργαζόμενο σε «θύμα».

Εδώ λοιπόν δε χωράνε «ναι μεν αλλά», δε χωράνε συζητήσεις αν φταίει ο εργαζόμενος που δέχεται την όποιου είδους βία. Απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και χωρίς κανένα ίχνος ανοχής, πρέπει να σταθεί ο συλλογικός αγώνας των εργαζομένων. Αγώνας πρώτα από όλα για κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, του οχτάωρου, της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Αγώνας ώστε κανένας μεταλλεργάτης και καμιά μεταλλεργάτρια να μην είναι μόνοι, αλλά μέσα από τη συλλογική δράση να σπάνε το φόβο. Μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες και τη συλλογική και οργανωμένη πάλη θα αντιμετωπίζεται οποιασδήποτε μορφής βία απέναντι στους εργαζόμενους.


Τα νέα μας

 • «Δεν θα πληρώσουμε ξανά!» 29 Απριλίου 2020

  Την Τρίτη 28/4, ημέρα που είχε οριστεί από τα ταξικά συνδικάτα σαν...

  Περισσότερα...

 • «ΚΑΘΑΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΑΣΤΡΑΠΕΣ ΔΕ ΦΟΒΑΤΑΙ» 24 Απριλίου 2020

  H Εταιρεία «ΑΝΑΛΚΟ» θορυβήθηκε από την παρέμβαση του Συνδικάτου μας...

  Περισσότερα...

 • «μεταμνημονιακή εποχή» 21 Απριλίου 2019

  Ιδού η «μεταμνημονιακή εποχή» με την οποία μας παραμυθιάζει η...

  Περισσότερα...

 • «ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ» 18 Απριλίου 2020

  Καλημέρα λοιπόν αναγνώστη και αναγνώστρια. Είμαστε η άλλη φωνή, που...

  Περισσότερα...

 • 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ 19 Φεβρουαρίου 2020

  Με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ, παρουσιάζoυμε...

  Περισσότερα...

© 2021 Σ.Ε.Μ.Α. & Ε.Ν.Β.Ε.. All Rights Reserved. Powered by Metallergatis