• +30 210 4110148 - 4129496
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Βασικά άρθρα του καταστατικού μας. 

Σκοποί του Συνδικάτου είναι :

1.Η συνδικαλιστική συσπείρωση των εργατοϋπαλλήλων των Μεταλλουργικών και Ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων της περιφέρειας που καλύπτει το Συνδικάτο και η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης όλων των συναδέλφων με το σύνολο της εργατικής τάξης .

2.Η διατήρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων , η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αμοιβής των μελών , η ασφαλιστική τους προστασία και στους χώρους δουλειάς ,  η ανάπτυξη του μορφωτικού τους επιπέδου και της ταξικής τους συνείδησης , καθώς και η υπεράσπιση όλων των δικαιωμάτων τους , οικονομικών , συνδικαλιστικών και κοινωνικών ελευθεριών , με τελικό σκοπό την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο .

3.Το Συνδικάτο αγωνίζεται για την εξάλειψη της ανεργίας και την κάλυψη των ανέργων και των υποαπασχολούμενων του Κλάδου .

4.Η κατάρτιση , υπογραφή και καταγγελία Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας μετά των Εργοδοτών .

5.Να ενισχύσει την πνευματική και κοινωνική ανύψωση των εργατών – υπαλλήλων του κλάδου και να υποβοηθά την επαγγελματική κατάρτιση και ειδίκευσή τους. Να αγωνίζεται για την προάσπιση και διεύρυνση των αρχών της δημοκρατίας, ελευθερίας , ειρήνης , εθνικής ανεξαρτησίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

6.Να φροντίζει για την βελτίωση των όρων  και συνθηκών εργασίας, τη βελτίωση της εργατικής νομοθεσίας και για την πιστή εφαρμογή της στους χώρους εργασίας.

7.Να παρακολουθεί και να εξετάζει όλα τα εργατικά , πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Να οργανώνει και να καθοδηγεί ενιαία τους αγώνες των εργατοϋπάλληλων του κλάδου για την επίλυση των προβλημάτων, για την καλυτέρευση των συνθηκών δουλειάς και διαβίωσης τους.

8.Να διαφωτίζει τους εργαζόμενους του κλάδου για τον ιστορικό τους ρόλο στην εξέλιξη της κοινωνίας, με την εξάλειψη της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για τα επαγγελματικά τους συμφέροντα , για την ανάπτυξη της αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα όλης της χώρας και διεθνώς.

9.Το Συνδικάτο διοικείται και αποφασίζει για την δράση του  σε απόλυτη ανεξαρτησία από τους εργοδότες και την κυβέρνηση. Έχει οικονομική αυτοτέλεια και αυτοδυναμία. 

 

Άρθρο 4οΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΩΝ

Μέσα για την πραγματοποίηση των σκοπών του Συνδικάτου είναι : 

1.Η εγγραφή και η συσπείρωση όλων των εργατοϋπαλλήλων μετάλλου της Αττικής και της Ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας σε μια ενιαία συνδικαλιστική οργάνωση και η δραστήρια συμμετοχή τους σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του για την διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών , οικονομικών , ασφαλιστικών , συνδικαλιστικών και κοινωνικών συμφερόντων των εργαζομένων .

2.Η ανάπτυξη επαγγελματικής , συνδικαλιστικής και ταξικής συνείδησης και η γενική μέριμνα και φροντίδα για την ανύψωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου της Αττικής και της Ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας  .

3.Η ενότητα και η αλληλεγγύη των μελών με τους άλλους εργαζόμενους και η συνεργασία με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις για την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων και την καλύτερη αποτελεσματικότητα των αγώνων .

4.Η κατάρτιση και υπογραφή ειδικών και τοπικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας .

5.Η οργάνωση διαλέξεων , συγκεντρώσεων , μαθημάτων , χοροεσπερίδων , εορτών , ψυχαγωγικών και αθλητικών εκδηλώσεων . Η συνεχής ενημέρωση των μελών για τα προβλήματα του Κλάδου , η έκδοση και πλατιά κυκλοφορία εντύπων , φυλλαδίων και εφημερίδας . Η ίδρυση λεσχών , βιβλιοθηκών , εντευκτηρίων , Σχολών και διοργάνωση σεμιναρίων.

6.Η πραγματοποίηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων με όλες τις συνδικαλιστικές μορφές πάλης από τις πιο απλές μέχρι την απεργία διαρκείας και η συμπαράσταση και αλληλεγγύη σε όλα τα εργατοϋπαλληλικά σωματεία της χώρας που διεξάγουν αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μελών τους .

7.Η συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων του Συνδικάτου στις επιτροπές ελέγχου των συνθηκών εργασίας των Επιχειρήσεων καθώς και σε όποια άλλη επιτροπή ήθελε κριθεί απαραίτητο . Οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου είναι απαραίτητα αιρετοί από την Διοίκηση ή την Γενική Συνέλευση , μεταφέρουν τις απόψεις του Συνδικάτου και είναι ανακλητοί .

8.Οι επιτροπές του Συνδικάτου στα εργοστάσια , οι αντιπρόσωποι του Συνδικάτου στις μικρές επιχειρήσεις, οι σωματειακές Επιτροπές, η επιτροπή νέων και πολιτισμού , αναπτύσσουν δραστηριότητα και βοηθούν την Διοίκηση και τη δράση του Συνδικάτου.

 

Άρθρο 5οΜΕΛΗ – ΕΓΓΡΑΦΗ – ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ & ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ

Μέλη του Συνδικάτου μπορούν να εγγραφούν : 

1.Όλοι οι εργατοτεχνίτες & υπάλληλοι που δουλεύουν σε μεταλλουργικές επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Αττικής και στις  Ναυπηγοεπισκευαστικές Επιχειρήσεις όλης της Ελλάδος  που καλύπτει το Συνδικάτο (άρθρο 2ο) εφόσον έχουν : 

•Συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους .

•Έχουν 2 μήνες προϋπηρεσία στον Κλάδο ή στην Επιχείρηση.

•Έχουν συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής του Συνδικάτου και έχουν πληρώσει την εγγραφή τους .

•Εφόσον αποδέχονται τις διατάξεις του παρόντος Καταστατικού .

2.Οι μαθητές των Τεχνικών Επαγγελματικών Σχολών εφόσον έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους και ειδικεύονται σε κάποια ειδικότητα του κλάδου .

Για την εγγραφή κάποιου μέλους στο Συνδικάτο πρέπει να υποβάλλει έγγραφη αίτηση προς την Διοίκηση , η οποία αποφασίζει , όπου αναγράφονται τα στοιχεία της ταυτότητας (διεύθυνση κατοικίας , αριθμός ταυτότητας , ημερ. Έκδοσης), ο αριθμός του βιβλιαρίου ΙΚΑ.

Τα μέλη καταβάλλουν δικαίωμα εγγραφής και συνδρομή όπως αυτή αποφασίζεται από την Γενική Συνέλευση του  Συνδικάτου . 

Το ποσόν της  εγγραφής και  της συνδρομής μπορεί να αυξομειωθεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και έγκριση της Γενικής Συνέλευσης . Της μηνιαίας συνδρομής απαλλάσσεται κάθε μέλος που υπηρετεί στην στρατιωτική του θητεία .

Εάν η Διοίκηση απορρίψει την αίτηση ή μετά ένα μήνα από την υποβολή της δεν γνωστοποιηθεί απόφασή της για αποδοχή ή απόρριψη της αίτησης στον αιτούντα , αυτός έχει δικαίωμα , να προσφύγει στην πρώτη τακτική ή έκτακτη Γενική Συνέλευση , που αποφασίζει σχετικά : Η προσφυγή στην Γενική Συνέλευση δεν αναστέλλει τις συνέπειες της απόφασης της Διοίκησης μέχρι την ανάκλησή της από την Γενική Συνέλευση.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ

Τα μέλη του Συνδικάτου έχουν τις εξής υποχρεώσεις : 

•Να τηρούν τις διατάξεις του Καταστατικού , να αποδέχονται και να πραγματοποιούν τις αποφάσεις της Διοίκησης και της Γενικής Συνέλευσης .

•Να συμμετέχουν ανελλιπώς στις Γενικές Συνελεύσεις και άλλες συγκεντρώσεις του Συνδικάτου .

•Να ενεργούν πάντοτε για το συμφέρον και την προαγωγή των σκοπών του Συνδικάτου και η διαγωγή τους να είναι σύμφωνη με την εργατοϋπαλληλική αλληλεγγύη και συνείδηση .

•Να καταβάλλουν το δικαίωμα εγγραφής και την μηνιαία συνδρομή.

•Μέλη που καθυστερούν τις συνδρομές τους για έξι μήνες μπορούν να παρευρίσκονται στις Γενικές Συνελεύσεις στερούνται όμως του δικαιώματος ψήφου και λόγου σε αυτές , έως ότου τακτοποιηθούν ταμειακά.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ

Τα μέλη του Συνδικάτου που εκπληρώνουν σύμφωνα με το καταστατικό τις υποχρεώσεις τους έχουν τα εξής δικαιώματα : 

1.Να συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις , να παίρνουν τον λόγο και να ψηφίζουν επί όλων των θεμάτων .

2.Να εκλέγουν την Διοίκηση του Συνδικάτου .

3.Να εκλέγονται και να μετέχουν στην Διοίκηση του Συνδικάτου και σε κάθε άλλο όργανο με βάση το Καταστατικό .

4.Να απολαμβάνουν κάθε ωφέλεια και εξυπηρέτηση νομίμως επιδιωκόμενη από το Συνδικάτο .

5.Να απαιτούν την πραγματοποίηση των σκοπών του Συνδικάτου και να ενημερώνονται τακτικά επί της πορείας των υποθέσεων του Συνδικάτου.

Άρθρο 6οΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

Πόροι του Συνδικάτου είναι : 

1.Τα έσοδα από το δικαίωμα εγγραφής .

2.Τα έσοδα από τις μηνιαίες συνδρομές .

3.Οι κάθε λογής επιχορηγήσεις από εργατική εστία και άλλους κρατικούς οργανισμούς .

4.Οι δωρεές , κληρονομιές , κληροδοσίες .

5.Τα κέρδη από εράνους , λαχειοφόρες αγορές , εορτές , παραστάσεις και άλλες ανάλογες εκδηλώσεις .

6.Οι έκτακτες εισφορές των μελών που καθορίζονται με απόφαση της Διοίκησης και οι ατομικές ή ομαδικές οικονομικές ενισχύσεις των μελών προς το Συνδικάτο .

7.Οι τόκοι των χρημάτων .

8.Γενικά κάθε έσοδο που περιέχεται νόμιμα στο Ταμείο του Συνδικάτου.

9.Τα έσοδα του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του Συνδικάτου . 

Άρθρο 7οΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ

Ποινές που επιβάλλονται στα μέλη : 

Η Διοίκηση του Συνδικάτου έχει δικαίωμα να επιβάλλει ποινές στα μέλη (που εφαρμόζονται μετά από την έγκρισή τους στην πρώτη Γενική Συνέλευση) .

1.Εάν κάποιο μέλος του Συνδικάτου αντιστρατεύεται στις επιδιώξεις, στους σκοπούς , στα συμφέροντα και στις αποφάσεις των οργάνων του τότε η Διοίκηση , αφού προηγουμένως τον καλέσει σε απολογία , του επιβάλλει ποινές , ήτοι : 

•Μομφή .

•Προσωρινή διαγραφή για 6 μήνες .

•Οριστική διαγραφή.

2.Διαγράφεται το μέλος του Συνδικάτου που παραβίασε το Καταστατικό ή που η δράση του είναι αντίθετη με την δραστηριότητα  ,τους σκοπούς  και τα συμφέροντα του Συνδικάτου σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 1η και του έχουν ήδη επιβληθεί οι ποινές της παραγράφου αυτής χωρίς όμως να έχει έμπρακτα διορθωθεί .

3.Διαγράφεται με απόφαση της Διοίκησης το μέλος που χωρίς αιτία καθυστερεί δύο χρόνια τις συνδρομές του , έχει δε δικαίωμα να επανεγγραφεί αφού τακτοποιήσει όλες τις οικονομικές του οφειλές.

4.Διαγράφεται το μέλος που αποδεδειγμένα άλλαξε κλάδο εργασίας .

5.Διαγράφεται το μέλος που αποδεδειγμένα έγινε Εργοδότης .

6.Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις εκτός των παραγράφων 3,4,5 , που δεν απαιτείται επικύρωση από την Γενική Συνέλευση , το θέμα λύνεται οριστικά στην Γενική Συνέλευση όπου το μέλος που του επιβάλλονται ποινές έχει δικαίωμα να απολογηθεί και να εκθέσει σύντομα τις απόψεις του .

7.Διαγραμμένο μέλος επανεγγράφεται μετά την άρση του λόγου που επέβαλε την διαγραφή του .

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ

1.Κάθε μέλος που θέλει να αποχωρήσει από το Συνδικάτο υποβάλλει σχετική αίτηση προς την Διοίκηση που αναφέρει με σαφήνεια τους λόγους .

2.Για να εγκριθεί αποχώρηση μέλους πρέπει να έχουν εξοφληθεί οι συνδρομές μέχρι τον μήνα που γίνεται η αποχώρηση .

Άρθρο 8ο ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

Το Συνδικάτο τηρεί τα ακόλουθα βιβλία , που αριθμούνται και θεωρούνται από τον Γραμματέα του Πρωτοδικείου της έδρας του πριν αρχίσουν να χρησιμοποιούνται : α) Μητρώο μελών , β) Πρακτικό συνεδριάσεων Διοίκησης και Εκτελεστικής Επιτροπής , γ) Ταμείου , Δ) Πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων, ε) Περιουσίας .Τηρεί επίσης γραμμάτια εισπράξεων και εντάλματα πληρωμών , που αριθμούνται και θεωρούνται από την Ελεγκτική Επιτροπή πριν από την χρησιμοποίηση τους .

Άρθρο 9ο ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΣΕ ΑΝΩΤΕΡΑ ΟΡΓΑΝΑ

1.Το Συνδικάτο συμμετέχει ενεργά και δραστήρια στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις , ήτοι : 

•Στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (Π.Ο.Ε.Μ.) 

•Στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά (Ε.Κ.Π.)

Η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου μπορεί να αποφασίζει για την εκπροσώπηση των τοπικών παραρτημάτων στα τοπικά εργατικά κέντρα ( εφ όσον υπάρχουν ) .

2.Διατηρεί το δικαίωμα κριτικής και ελέγχου των ενεργειών των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων .

3.Το Συνδικάτο αγωνίζεται για να είναι οι δευτεροβάθμιες αυτές συνδικαλιστικές οργανώσεις δημοκρατικές, ισχυρές και σε ταξική κατεύθυνση.

 

Άρθρο 10ο ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

Το Συνδικάτο για να οργανώνει την δραστηριότητά του και να αναπτύσσει καλύτερα την δράση του και την δημοκρατική εσωτερική του λειτουργία έχει τα εξής όργανα : 

1.Την Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδικάτου που αποτελεί και το κυρίαρχο όργανο .

2.Την 21μελή (είκοσι ένα) Διοίκηση .

3.Την 7μελή Εκτελεστική Επιτροπή .

4.Την 5μελή Εξελεγκτική Επιτροπή .

5.Τα τοπικά παραρτήματα.

6.Τις Σωματειακές Επιτροπές.

7.Την Επιτροπή νέων .

8.Το Γενικό Συμβούλιο του Συνδικάτου .

9.Τους Αντιπροσώπους του Συνδικάτου .

Άρθρο 11ο  ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

1.Το Συνδικάτο διοικείται από 21μελή Διοίκηση που εκλέγεται κάθε τριετία από τα μέλη του Συνδικάτου , με καθολική μυστική ψηφοφορία με ψηφοδέλτιο .

2.Η Διοίκηση εκλέγεται με το σύστημα της απλής αναλογικής .

3.Η Διοίκηση διαχειρίζεται τις υποθέσεις , τις υπηρεσίες και την περιουσία του Συνδικάτου . Μεριμνά και αποφασίζει για την λήψη κάθε μέτρου που θα τείνει στην επίτευξη των σκοπών του Συνδικάτου .

4.Αποφασίζει για κάθε δαπάνη που δεν ανάγεται στην τακτική υπηρεσία του Σωματείου .

5.Υποβάλλει στην Γενική Συνέλευση τον οικονομικό απολογισμό , τον ισολογισμό , την έκθεση δράσης της Διοίκησης και τον προϋπολογισμό .

6.Φροντίζει για την ακριβή τήρηση του παρόντος Καταστατικού , επιμελείται των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης .

7.Οργανώνει , αποφασίζει και καθοδηγεί τους αγώνες των εργαζομένων και διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους των εργοδοτών για κάθε πρόβλημα .

 

Άρθρο 12ο ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

1.Η Διοίκηση του Συνδικάτου συνεδριάζει τακτικά μία φορά τον μήνα , προσκαλούμενη από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα . Στις προσκλήσεις αναφέρονται ο χρόνος , ο τόπος και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και γνωστοποιούνται 48 τουλάχιστον ώρες νωρίτερα. 

2.Η Διοίκηση του Συνδικάτου βρίσκεται σε απαρτία εάν παρευρίσκονται στην συνεδρίαση 11 τουλάχιστον μέλη συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου ή αυτού κωλυόμενου , του αναπληρωτή του . 

3.Οι αποφάσεις της Διοίκησης παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων στην συνεδρίαση μελών .

4.Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου . Όταν πρόκειται για προσωπικά ζητήματα η ψηφοφορία γίνεται μυστική .

 

Άρθρο 13ο ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

1.Τα μέλη της Διοίκησης είναι μετακλητά , προσωπικά και αλληλέγγυα , υπεύθυνα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το παρόν καταστατικό και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του Συνδικάτου .

2.Δεν ευθύνονται για αποφάσεις της Διοίκησης που πάρθηκαν σε συνεδρίαση που απουσίαζαν ή παριστάμενα διαφώνησαν και η διαφωνία γράφτηκε στα πρακτικά.

3.Μέλος της Διοίκησης που δρα ενάντια στις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και με την δράση του αυτή μειώνει το κύρος του Συνδικάτου καθαιρείται και αναπληρώνεται από τον επόμενο , με απόφαση της Διοίκησης που επικυρώνεται στην Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου .

4.Μέλος της Διοίκησης που απουσιάζει αδικαιολόγητα από 3 τακτικές συνεχόμενες συνεδριάσεις της ή 5 συνεχόμενες συνεδριάσεις δικαιολογημένα αντικαθίσταται από τον επόμενο αναπληρωματικό .

5.Μεταξύ των δύο τακτικών συνεδριάσεων της Διοίκησης το Συνδικάτο διοικείται από την Εκτελεστική Επιτροπή .

Άρθρο 14οΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

1.Η 7μελής Εκτελεστική Επιτροπή ασκεί την εποπτεία και την Διοίκηση του Συνδικάτου μεταξύ δύο συνεδριάσεων της Διοίκησης .

2.Ενεργεί για την εκτέλεση των αποφάσεων της Διοίκησης .

3.Κατά την εκτέλεση αυτή των αποφάσεων αναπτύσσει κάθε πρωτοβουλία εντός των ορίων του παρόντος Καταστατικού και των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων .

4.Με εντολή της Διοίκησης διαπραγματεύεται με τους Εργοδότες για τα προβλήματα των μελών και συνάπτει συμφωνίες που επικυρώνονται από την Διοίκηση του Συνδικάτου .

5.Αναπτύσσει δραστηριότητα προς κάθε αρμόδιο , γύρω από τα προβλήματα των εργαζομένων και κρατά τις δημόσιες σχέσεις του Συνδικάτου .

6.Προετοιμάζει και οργανώνει τις εισηγήσεις για την Διοίκηση και τις Γενικές Συνελεύσεις .

7.Η Εκτελεστική Επιτροπή εκλέγεται άμεσα και με μυστική ψηφοφορία από την Διοίκηση του Συνδικάτου στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις Αρχαιρεσίες του Συνδικάτου . Η εκλογή της γίνεται με ψηφοδέλτια .

Την 7μελή Εκτελεστική Επιτροπή αποτελούν ο Πρόεδρος , ο Α΄ και Β΄ Αντιπρόεδρος , ο Γενικός Γραμματέας ,  ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας , ο Ταμίας και ο Έφορος . 

Άρθρο 22ο ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Μέσα στα πλαίσια του Συνδικάτου μπορούν να λειτουργούν Επιτροπές κατά χώρο η ειδικότητα ,οι οποίες συγκροτούνται με απόφαση της διοίκησης .

Οι Επιτροπές αυτές έχουν σαν σκοπό να συσπειρώνουν μέσα στα πλαίσια του Συνδικάτου τους συναδέλφους αυτού του χώρου η αυτής της ειδικότητας, να βοηθούν στην διακίνηση των ανέργων , να παρεμβαίνουν στους τόπους δουλειάς και να μεταφέρουν τα προβλήματα στην Διοίκηση.

Ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Σωματειακής Επιτροπής μετέχουν στο Γενικό Συμβούλιο του Συνδικάτου . 

Άρθρο 25οΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Μέσα στα πλαίσια του Συνδικάτου λειτουργεί το Γενικό Συμβούλιο , αποτελείται από : 

1.Την 21μελή Διοίκηση .

2.Την 5μελή Εξελεγκτική Επιτροπή .

3.Τους Προέδρους και Γραμματείς των τοπικών παραρτημάτων .

4.Τους Προέδρους και Γραμματείς των Σωματειακών Επιτροπών.

5.Τους Αντιπροσώπους του Συνδικάτου για τα δευτεροβάθμια όργανα .

Το Γενικό Συμβούλιο έχει γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα . Συνεδριάζει μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής ή της Διοίκησης . Ασχολείται με τα θέματα που εισηγείται ο Πρόεδρος του Συνδικάτου που προεδρεύει στις συνεδριάσεις του .

Οι αποφάσεις του παίρνονται με σχετική ψηφοφορία και έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα για την Διοίκηση και την Εκτελεστική Επιτροπή . 

 

Άρθρο 26ο ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

1.Κυρίαρχο σώμα του Συνδικάτου είναι η Γενική Συνέλευση , που έχει την γενική και τελική αρμοδιότητα για κάθε θέμα που αφορά τις υποθέσεις του Σωματείου, εκτός εάν το παρόν Καταστατικό ορίζει ότι υπάγονται στην αρμοδιότητα άλλου οργάνου .

2.Αυτή συνέρχεται τακτικά 2 φορές τον χρόνο , με απόφαση της Διοίκησης , έκτακτη όταν το κρίνει αναγκαίο η Διοίκηση ή το ζητήσει το 1/20 των ταμειακώς εντάξει μελών με έγγραφη αίτησή τους προς την Διοίκηση όπου θα αναφέρονται τα θέματα που προτείνονται για συζήτηση .

3.Οι τακτικές Γενικές Συνελεύσεις γίνονται η πρώτη το πρώτο τρίμηνο του χρόνου και η δεύτερη το τρίμηνο Σεπτέμβρη – Οκτώβρη – Νοέμβρη .

4.Η πρόσκληση υπογράφεται  από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα ,  σε αυτήν  αναγράφονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και ο ακριβής τόπος και χρόνος διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης . Γνωστοποιείται στα μέλη οκτώ ημέρες νωρίτερα  με τοιχοκόλληση στα γραφεία του Σωματείου , στους πίνακες ανακοινώσεων και γενικά στους χώρους δουλειάς .

5.Στην περίπτωση της αίτησης του 1/20 των μελών η Διοίκηση είναι υποχρεωμένη εντός 30 ημερών από την ημέρα που παρέλαβε την αίτηση να συγκαλέσει την Γενική Συνέλευση .

6.Τις εργασίες της Γ.Σ. διευθύνει τριμελές Προεδρείο που εκλέγεται με ανάταση των χεριών κατά την έναρξη της Γ.Σ. και ακριβώς μετά την διαπίστωση της απαρτίας από τον Πρόεδρο της Διοίκησης .

 

Άρθρο 27οΑΠΑΡΤΙΑ – ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ

1.Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία αν παρευρίσκονται σε αυτή το 1/3 των ταμειακώς εντάξει μελών . Ταμειακά εντάξει θεωρούνται τα μέλη που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις μέχρι τον προηγούμενο μήνα έναρξης της οποιασδήποτε Γ.Σ.  Εάν δεν επιτευχθεί απαρτία συγκαλείται νέα Γενική Συνέλευση μέσα σε 15 ημέρες στην οποία απαιτείται απαρτία 1/4 των ταμειακώς εντάξει μελών . Αν δεν επιτευχθεί και πάλι απαρτία τότε σε 15 ημέρες συγκαλείται Τρίτη Γενική Συνέλευση που βρίσκεται σε απαρτία αν παρίσταται το 1/5 των ταμειακώς εντάξει μελών . 

Εάν και η τρίτη Γενική Συνέλευση δεν γίνει δεν μπορεί να κληθεί με το ίδιο θέμα πριν περάσει ένας μήνας . Μετά τον μήνα συγκαλείται άλλη η οποία θεωρείται ως πρώτη όσον αφορά την απαιτούμενη απαρτία .

2.Οι αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων παίρνονται με σχετική πλειοψηφία των παρόντων μελών , εκτός της τροποποίησης του παρόντος καταστατικού που απαιτείται απαρτία του μισού των ταμειακώς εντάξει μελών και οι αποφάσεις παίρνονται με πλειοψηφία των 3/4 των παρόντων.

Κάθε ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση που αφορά εκλογές συλλογικών οργάνων και αντιπροσώπων , θέματα εμπιστοσύνης στην Διοίκηση , προσωπικά θέματα , έγκριση λογοδοσίας , απολογισμού και προϋπολογισμού , αλλαγή επωνυμίας , διάλυση Συνδικάτου παίρνεται με μυστική ψηφοφορία . Οποιαδήποτε απόφαση για άλλα ζητήματα παίρνεται με ανάταση της χειρός ή με ονομαστική ψηφοφορία , ποτέ όμως δια βοής .

Άρθρο 28ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

Στην πρώτη Γενική Συνέλευση κάθε χρόνο η Διοίκηση υποβάλλει με τον Πρόεδρο και τον Ταμία τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς και τον προγραμματισμό για την επόμενη . Επίσης τον ισολογισμό του Ταμείου και τον Προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά.

Στην Γενική Συνέλευση των Αρχαιρεσιών του Συνδικάτου η Διοίκηση υποβάλλει τον Γενικό απολογισμό και Γενικό προγραμματισμό δράσης . Επίσης τον Γενικό ισολογισμό και προϋπολογισμό .

Άρθρο 29οΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ

Η θητεία της Διοίκησης είναι τριετής .

Από την Γενική Συνέλευση εκλέγεται 5μελής Εφορευτική Επιτροπή με δύο αναπληρωματικά μέλη για την διεξαγωγή των Αρχαιρεσιών . Η εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής γίνεται με μυστική ψηφοφορία παρουσία Δικαστικού Αντιπροσώπου και με απλή αναλογική. Οι αιτήσεις υποψηφιοτήτων για την Εφορευτική Επιτροπή δίνονται προς το Διοικητικό Συμβούλιο και κλείνουν 24 ώρες πριν την Γενική Συνέλευση .

Οι συνδυασμοί ή μεμονωμένοι υποψήφιοι ανακοινώνονται  στην Γενική Συνέλευση . Αν χρειαστεί η ψηφοφορία για την Εφορευτική Επιτροπή συνεχίζεται και την επόμενη  της Γ.Σ. 

Κανένας υποψήφιος για οποιοδήποτε αξίωμα δεν μπορεί να είναι μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής .

Η Εφορευτική Επιτροπή μετά την εκλογή της παραλαμβάνει από το Δ.Σ. το Μητρώο μελών , την σφραγίδα και τα διπλότυπα αποδείξεων συνδρομών . Συνέρχεται και προσδιορίζει την ημερομηνία των Αρχαιρεσιών , οι οποίες πρέπει να διενεργηθούν το αργότερο σε ένα μήνα 

Η διάρκεια των Αρχαιρεσιών καθορίζεται από την Εφορευτική Επιτροπή. Με έγγραφη ανακοίνωσή της , που τοιχοκολλείται στα γραφεία του Σωματείου , στους πίνακες ανακοινώσεων και γενικά στους χώρους δουλειάς ,  πρέπει να ενημερωθούν τα μέλη του Συνδικάτου για την ημερομηνία , τον τόπο και την ώρα διεξαγωγής των Αρχαιρεσιών , όπως και για την ημερομηνία λήξεως της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων, η προθεσμία αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 12 ημέρες από την εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής . Η Εφορευτική Επιτροπή δέχεται τις αιτήσεις υποψηφιοτήτων οι οποίες γίνονται αυτοπροσώπως και συμπληρώνονται μπροστά στην Εφορευτική Επιτροπή από τον υποψήφιο , με την αστυνομική του ταυτότητα , κατατάσσει δε τους υποψηφίους κατά αλφαβητική σειρά και κατά συνδυασμούς ή μεμονωμένους . Τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τις Αρχαιρεσίες η Εφορευτική Επιτροπή ανακοινώνει επίσημα με τοιχοκόλληση στα γραφεία του Συνδικάτου τους συνδυασμούς και τυχόν ανεξάρτητους υποψηφίους και τυπώνει τα ψηφοδέλτια .

Πάγιο εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική .

Κάθε ψηφοφόρος σταυρώνει μέχρι 21 για την Διοίκηση και 5 για την Εξελεγκτική Επιτροπή .

Μετά το πέρας των Αρχαιρεσιών και την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων η Εφορευτική Επιτροπή ανακηρύσσει τους εκλεγέντες κατά συνδυασμό συμβούλους και τους αναπληρωματικούς , τέλος κηρύσσει τους εκλεγέντες αντιπροσώπους για την Π.Ο.Ε.Μ. και το Ε.Κ.Π. καθώς και την Εξελεγκτική Επιτροπή .

Άρθρο 30οΑΝΑΛΗΨΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Η νέα Διοίκηση παραλαμβάνει την Διοίκηση του Συνδικάτου εντός 10 ημερών από την εκλογή της από την παλιά Διοίκηση , αφού προηγηθεί έγγραφη πρόσκληση του πλειοψηφούντος Συμβούλου . Κατά την πρώτη συνεδρίαση του συγκροτείται σε Σώμα και εκλέγει Εκτελεστική Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 7 . Μετά την συγκρότηση σε Σώμα παραλαμβάνει από την προηγούμενη Διοίκηση τα έγγραφα και τα περιουσιακά στοιχεία . Υπογράφεται πρακτικό παραλαβής και παράδοσης οπότε λήγει οριστικά η θητεία της παλαιάς Διοίκησης .

 

Άρθρο 31οΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1.Το Συνδικάτο έχει σφραγίδα κυκλική και φέρνει γύρω – γύρω το τίτλο του Συνδικάτου και στην μέση το έμβλημα του (διαβήτη – γωνιά – σφυρί – ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ) .

2.Λάβαρο που φέρει τον τίτλο και το έμβλημα του Συνδικάτου .

3.Εορτάζει την πρώτη του ΜΑΗ μέρα της εργατικής τάξης .

4.Τιμά την πρώτη του ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ μέρα αφιερωμένη στον αγώνα της εργατικής τάξης για την ΕΙΡΗΝΗ .

© 2024 Σ.Ε.Μ.Α. & Ε.Ν.Β.Ε.. All Rights Reserved. Powered by Metallergatis