• +30 210 4110148 - 4129496
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι στην BIC,

Λίγες μέρες μετά τις μεγάλες απεργίες των εργαζόμενων ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο για τις 13 ώρες δουλειάς, άλλο ένα εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο της BIC ήρθε να μας δείξει ότι ακόμη και με 8 ώρες δουλειάς, ο εργαζόμενος είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο τού ατυχήματος όταν δουλεύει υπό πίεση και με μεγάλο φόρτο εργασίας.

Το ατύχημα έγινε στις πρέσες του εργοστασίου, ένα τμήμα με δύσκολες συνθήκες δουλειάς. Οι συνάδελφοι στις πρέσες δουλεύουν όλο το 8ωρο όρθιοι χωρίς να έχουν ούτε μια καρέκλα να κάτσουν στα κενά διαστήματα. Σηκώνουν σε πολλές περιπτώσεις τόνους προϊόντων επειδή στερούνται ανυψωτικών μηχανημάτων, ενώ τα όποια τέτοια υπάρχουν είναι δυσλειτουργικά και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της δουλειάς. Τα κιβώτια τοποθέτησης είναι μόνιμα βρόμικα με σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους. Η θερμοκρασία είναι απαράδεκτα υψηλή σε σημείο εξάντλησης. Η αντιστοιχία εργαζομένων και πρεσών είναι συνήθως πάνω από 7 πρέσες/εργαζόμενο με αποτέλεσμα να υποχρεώνεται ο εργαζόμενος σε συνεχείς εναλλαγές κιβωτίων. Η δουλειά στις πρέσες με τα βάρη, την ορθοστασία, την βρωμιά, τη ζέστη και την εντατικοποίηση οδηγεί πολλούς συναδέλφους σε παραίτηση ή αν κάποιος είναι τυχερός στην αλλαγή πόστου.

Η εργοδοσία ενώ γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί αδιαφορεί και δεν παίρνει μέτρα για να βελτιώσει τις συνθήκες αντίθετα πολλές φορές προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα τοποθετώντας συναδέλφους από άλλες ειδικότητες και με άλλη σύμβαση εργασίας. Και το σημαντικότερο όλων: την επόμενη μέρα του ατυχήματος ο συνάδελφος ήρθε για δουλειά με δέκα ράμματα και δεμένο χέρι. Άραγε το ατύχημα δηλώθηκε ως εργατικό;; Και γιατί ο συνάδελφος δεν πήρε την αναρρωτική άδεια που δικαιούται;;

 Έχει γίνει πλέον καθεστώς η BIC να κρύβει κάτω από το χαλί τα εργατικά ατυχήματα, υποβαθμίζοντας τη σοβαρότητά τους, όπως και άλλα προβλήματα που προκύπτουν στο χώρο δουλειάς όπως το πρόσφατο παράδειγμα της καταγγελίας για σεξουαλική παρενόχληση εργαζόμενης συναδέλφου στο ΒU1.

Και την ίδια ώρα, μας ζητάει να συμμετέχουμε στην έρευνα "Great place to work" για να βγει μέσα στους καλύτερους εργοδότες της χώρας. Με ερωτήσεις όπως "ο χώρος εργασίας μου είναι ασφαλής" ή "οι άνθρωποι αμείβονται δίκαια για το έργο που παράγουν". Όσο ασφαλής όμως και να είναι ο χώρος εργασίας, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος υπό την πίεση του να βγει η παραγωγή και να πιαστούν οι στόχοι. Και σε σχέση με τις αμοιβές, πότε δε θα είναι δίκαιες, καθώς οι εργαζόμενοι που κινούν τις μηχανές και είναι αυτοί που παράγουν όλο το προϊόν, είναι πάντα αυτοί που υφίστανται την εκμετάλλευση και παίρνουν μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του προϊόντος που παράγουν, ενώ η εταιρεία βγάζει εκατομμύρια κέρδη. Το μόνο σίγουρο είναι πως η BIC, όπως κάθε εργοδότης, νοιάζεται μόνο για τα κέρδη των μετόχων της και όχι για τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, με την ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής ,τα δυσβάσταχτα ενοίκια, το κόστος της ενέργειας, παράλληλα με την απαξίωση των κοινωνικών παροχών για υγεία και παιδεία να κάνουν την καθημερινότητα πολύ δύσκολη.

Ο μόνος τρόπος να έχουμε αποτελέσματα και νίκες δεν είναι η αναζήτηση της ατομική λύσης, το κλείσιμο στον εαυτό μας, η απογοήτευση, ακόμα και η παραίτηση, αλλά η συλλογική πάλη και ο οργανωμένος αγώνας ενάντια στη λογική του ανταγωνισμού και του κέρδους που γεννάει και την εντατικοποίηση της δουλειάς, και τα εργατικά ατυχήματα και την ανέχεια, αλλά και τις κακοποιητικές συμπεριφορές και την ανοχή σε αυτές.

Συνάδελφοι η ενότητα είναι η δύναμη μας

Η συλλογική πάλη μέσα από τα ταξικά σωματεία μπορεί να φέρει αποτελέσματα

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

  • Ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας
  • Επάνδρωση σε όλα τα πόστα, ώστε να σταματήσει η εντατικοποίηση
  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές μας ανάγκες.
  • Να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος σε αντιστοιχία με τα επιτεύγματα της εποχής 7ΩΡΟ – 5ΗΜΕΡΟ – 35 ΩΡΟ.

Ειδικά για το πόστο των πρεσών

  • Άμεσα μέτρα βελτίωσης των συνθηκών στο τμήμα των πρεσών
  • Καρέκλες για κάθε συνάδελφο
  • Ανυψωτικά
  • Καθαριότητα των κιβωτίων
  • Λιγότερες πρέσες ανά συνάδελφο
  • Να λυθεί το πρόβλημα με τις υψηλές θερμοκρασίες στο χώρο
  • Επαρκή εξαερισμό για τον καθαρισμό του αέρα από το καμένο πλαστικό

 

 

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!

 

 ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Συνάδελφοι εργαζόμενοι στην ΜΕΤΡΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Α.Ε.Ε.

Καταγγέλλουμε την εργοδοσία γιατί με παρεμβάσεις της τις προηγούμενες μέρες ανάγκασε εργαζόμενους να επιστρέψουν την αμοιβή της υπερωριακής απασχόλησης, στην οποία τους υποχρέωσε. Απαιτούμε να επιστραφούν στους εργαζόμενους τα καταβληθέντα, χωρίς καμία καθυστέρηση !

Αέρα στα πανιά της εργοδοσίας δίνει η στήριξη που προσφέρει η αντεργατική νομοθεσία που υλοποιεί η κυβέρνηση μαζί με την στήριξη των κομμάτων του κεφαλαίου, όπως καταγράφηκε για άλλη μια φορά με την συμφωνία τους πάνω στο νομοσχέδιο για την 13ωρη δουλειά και την ευελιξία. Πάνω στο έδαφος αυτών των νόμων, που μεγαλώνουν την εκμετάλλευση χτίζεται η  κερδοφορία των  ομίλων, των μεγαλοεπιχειρηματιών και αυτή είναι η άλλη όψη της δικής μας εξαθλίωσης. Αυτό εκφράζεται σε κάθε εργοστάσιο και στον συγκεκριμένο χώρο.

Γιατί και εδώ η εργοδοσία καταγράφει κέρδη εκατομμυρίων ευρώ, αλλά την ίδια ώρα οι μισθοί και τα ημερομίσθια δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά. Παραμένουν και εδώ όπως και στην μεγάλη μάζα των βιομηχανιών σε επίπεδα περασμένων δεκαετιών, ενώ η ακρίβεια θερίζει. Ενώ κάθε χρόνο μεγαλώνει το μερίδιο του μισθού που ξοδεύουμε για την υγεία, για την μόρφωση των παιδιών.  Η πλειοψηφία των συναδέλφων αναγκάζεται να κυνηγάει την υπερωρία για να συμπληρωθεί το μεροκάματο, για να πληρωθεί το φροντιστήριο των παιδιών, το νοίκι, το σούπερ μάρκετ. Πολλοί συνάδελφοι στο εργοστάσιο, σε έργα εκτός έδρας σε διυλιστήρια και σε μια σειρά εγκαταστάσεων αναγκάζονται να δουλεύουν 10 ώρες και βάλε, 6 μέρες την εβδομάδα,  γεγονός που μεγαλώνει τον κίνδυνο για εργατικά ατυχήματα, για επαγγελματικές ασθένειες (μυσοκελετικά/αναπνευστικά κλπ.), λιγοστεύει ο χρόνος που περνούν δημιουργικά με τις οικογένειες τους, ενώ βλέπουμε και μέσα από την δουλειά μας ότι η παραγωγικότητα ανεβαίνει, βλέπουμε όλη την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας που επιτρέπει να ζήσουμε συνολικά πολύ καλύτερα, με περισσότερο ελεύθερο χρόνο και χωρίς να είναι βραχνάς η κάλυψη των αναγκών μας.

Αυτό το μήνυμα : ότι δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε στείλαμε πανελλαδικά οι εργαζόμενοι στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 1ης και της 14ης του Οκτώβρη, με ρεκόρ συμμετοχής 38 Εργατικών Κέντρων και 18 Ομοσπονδιών, με εκατοντάδες σωματεία απέναντι στο νομοσχέδιο για την 13ωρη δουλειά και απέναντι στο σύνολο της πολιτικής που θυσιάζει τις ανάγκες μας για τα κέρδη των επιχειρηματιών. Γιατί όταν είναι για  μπίζνες στα πεδία του πολέμου, για φοροαπαλλαγές και χρηματοδότηση των επενδύσεων «λεφτόδεντρα» υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχουν για να αυξηθούν οι μισθοί.

Συνάδελφοι έχουμε πείρα. Οι αντεργατικοί νόμοι και η εργοδοτική ασυδοσία ακυρώνονται στην πράξη με οργάνωση και αγώνα για τις δικές μας ανάγκες.  Οργανωμένοι στο Συνδικάτο, με τον αγώνα μας επιβάλλαμε Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις των ημερομισθίων σε μια σειρά εργοστάσια, κερδίσαμε Συλλογική Σύμβαση στην Ναυπηγοεπισκευή που αφορά χιλιάδες εργάτες και προβλέπει 7ωρη βάρδια, γενναίες αυξήσεις στα ημερομίσθια, απαγόρευση εργασιών πέραν της 10ης ώρας για να μην μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή μας. Έχουμε πείρα που λέει ότι τίποτα δεν χαρίζεται αλλά όλα κατακτιούνται με αγώνα!

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Να επιστραφούν τα δεδουλευμένα χρήματα από τις υπερωρίες στους εργαζόμενους.
  • Υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις 10% σε μισθούς/ημερομίσθια για όλες τις ειδικότητες.
  • 7ωρο-5ημερο-35ωρο. Προσαύξηση στην υπερωρία 100% από την πρώτη ώρα και με ανώτατο όριο την 10η.
  • Κανένας εργαζόμενος κάτω από 1.000 ευρώ (καθαρά).
  • Κάλυψη των εξόδων μετακίνησης/διαμονής και σίτισης με αποκλειστική επιβάρυνση της εργοδοσίας και καθ’ όλη την διάρκεια των εργασιών σε έργα εκτός έδρας.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας σε κάθε τμήμα/χώρο του εργοστασίου.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΑΤΣΑ!

Τις τελευταίες ώρες, εργαζόμενοι του συνεργείου ΑΓΑΤΣΑΣ που εργάζονται στη Fulgor του ομίλου Στασινόπουλου, δέχονται απειλές ότι θα απολυθούν αν ψηφίσουν στις εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου της Fulgor που θα διεξαχθούν αύριο.

Με εκβιασμούς και τελεσίγραφα να “αποσυρθούν” από το αναφαίρετο δικαίωμά τους να συμμετέχουν στις εκλογές του σωματείου τους όπως την προηγούμενη φορά, ο εργολάβος ΑΓΑΤΣΑΣ - κατ’ εντολή του Στασινόπουλου - προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να βάλει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση.

Επιβεβαιώνεται ότι η πρόσφατη απόλυση στο εργοστάσιο της Fulgor, την Πέμπτη 16/10, ήταν 100% εκδικητική και είχε σκοπό να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους εργαζομένους του εργοστασίου ώστε να μην σηκώνουν κεφάλι, να μην διεκδικούν καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Θέλουν να γυρίσουν τις ζωές μας αιώνες πίσω, σε εποχές σκοτεινές.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!

Κανένας εργαζόμενος να μη φοβηθεί! Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της Fulgor με τη μαζική τους συμμετοχή στις αρχαιρεσίες την Τετάρτη 22/10, που ξεκινάνε 6.00 και τελειώνουν στις 19.00, να στείλουν ηχηρό μήνυμα ότι δεν τρομοκρατούνται!

Καλούμε όλους τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν! Καλούμε το επιχειρησιακό σωματείο να πάρει θέση. Προειδοποιούμε ότι αν εμποδιστεί η συμμετοχή εργαζομένων στις εκλογές αυτόματα αυτές καθίστανται άκυρες και δεν θα μπορούν να πάρουν μέρος στα δευτεροβάθμια όργανα.

Τους καθιστούμε υπεύθυνους για την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, της ελεύθερης συμμετοχής των εργαζομένων στα σωματεία τους!

Προειδοποιούμε ότι θα υποστούν τις συνέπειες όποιοι τολμήσουν να βάλουν εμπόδια στην ελεύθερη έκφραση των εργαζομένων!

ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ!


Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Αίσχος! Η Quant πλειστηριάζει σπίτι ανέργου καρκινοπαθή! Καταγγέλλουμε και προειδοποιούμε την Quant να μη τολμήσει να προχωρήσει στον πλειστηριασμό του σπιτιού ανέργου καρκινοπαθή στα χτυπημένα από την κακοκαιρία Daniel Τρίκαλα, ο οποίος είναι συγγενής συναδέλφου μας.

Καθημερινά τα κοράκια σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τα σπίτια μας πατώντας πάνω στο αντιλαϊκό  οπλοστάσιο που τους έχουν προσφέρει όλες οι κυβερνήσεις. Τέτοια είναι η απανθρωπιά και η αναλγησία τους μπροστά στο κέρδος που στοχεύουν να πετάξουν στο δρόμο έναν άνεργο καρκινοπαθή.  Ο Χρήστος, τα τελευταία χρόνια αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στην οφειλή του και εργαζόταν περιστασιακά στα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας του ΟΑΕΔ,  ενώ πάλευε για τη ζωή του με θεραπείες και χειρουργεία.

Είδαμε τα Τρίκαλα να καταστρέφονται από την εγκληματική και επιλεκτική ανικανότητα του κράτους και  δεν πρόκειται να δεχτούμε μία νέα ισοπέδωση των λαϊκών γειτονιών που προσπαθούν να ορθοποδήσουν, από όσους κάνουν μπίζνα με του λαού το βιός.

Προειδοποιούμε τα λογής - λογής κοράκια, τους επονομαζόμενους "επενδυτές" , που θέλουν να κάνουν μπίζνες πάνω στα συντρίμμια και τις λάσπες της καταστροφής, πάνω στις ζωές βιοπαλαιστών που πάλεψαν σκληρά ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή, όπως ο Χρήστος, ότι δεν θα επιτρέψουμε να πάρουν αυτό το σπίτι. Θα το υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

 

Απαιτούμε από την εταιρεία να αποδεχτεί τους όρους εξόφλησης που προτείνει ο Χρήστος και η οικογένειά του χωρίς εκβιασμούς και προκαταβολές!

 

Καλούμε τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της Αθήνας σε αγωνιστική

κινητοποίηση στην έδρα της Quant, Λ. Κηφισίας 66 την Πέμπτη 30 Οκτώβρη στις

4μ.μ. και προειδοποιούμε την Quant ότι αν δεν κάνει πίσω αυτή είναι μόνο η αρχή!

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Τα νέα μας

  • «Αποχαιρετά» την Έμυ Φάκαρου 01 Μαρτίου 2023

    Η Διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Αττικής και εργαζομένων...

    Περισσότερα...

  • «Δεν θα πληρώσουμε ξανά!» 29 Απριλίου 2020

    Την Τρίτη 28/4, ημέρα που είχε οριστεί από τα ταξικά συνδικάτα σαν...

    Περισσότερα...

  • «ΚΑΘΑΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΑΣΤΡΑΠΕΣ ΔΕ ΦΟΒΑΤΑΙ» 24 Απριλίου 2020

    H Εταιρεία «ΑΝΑΛΚΟ» θορυβήθηκε από την παρέμβαση του Συνδικάτου μας...

    Περισσότερα...

  • «μεταμνημονιακή εποχή» 21 Απριλίου 2019

    Ιδού η «μεταμνημονιακή εποχή» με την οποία μας παραμυθιάζει η...

    Περισσότερα...

  • «ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ» 18 Απριλίου 2020

    Καλημέρα λοιπόν αναγνώστη και αναγνώστρια. Είμαστε η άλλη φωνή, που...

    Περισσότερα...

© 2025 Σ.Ε.Μ.Α. & Ε.Ν.Β.Ε.. All Rights Reserved. Powered by Metallergatis