• +30 210 4110148 - 4129496
 • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συλλογική σύμβαση Ναυπηγοεπισκευαστικών Εργασιών 2018

για εργασίες που γίνονται σε πλοία και πλωτά  μέσα, είτε αυτά βρίσκονται στη θάλασσα είτε στην ξηρά, για το διάστημα από 8/11/2017 έως 31/12/2018
Σήμερα 8/11/2017 οι υπογεγραμμένοι: α)Πουλικόγιαννης Σωτήρης , β) Μυτιληνού Κώστας που εκπροσωπούν νόμιμα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδος ,γ) Κανακάκης Βασίλης και δ)Μαζωνάκης Εμμανουήλ που εκπροσωπούν νόμιμα τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ , με διακριτό τίτλο «ΣΕΝΑΒΙ» , νόμιμα εξουσιοδοτημένοι, κατάρτισαν την ακόλουθη Σ.Σ.Ε. για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις, οι οποίες εκτελούν ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες που γίνονται σε πλοία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σε πλωτά μέσα, ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ, είτε αυτά βρίσκονται στη θάλασσα είτε στην ξηρά ανεξάρτητα που είναι η έδρα τους.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
Στη Ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία απασχολούνται οι κάτωθι ειδικότητες εργαζομένων:
 1. Μαθητευόμενοι γενικά
Θεωρούνται οι νέοι οι οποίοι ακολουθούν θεωρητική μάθηση τεχνικού λυκείου - τεχνικής σχολής - σχολών ΟΑΕΔ ή που δεν παρακολουθούν τίποτε από όλα αυτά, αλλά έχουν προσληφθεί από τον εργοδότη για την ειδίκευσή τους σε μία ειδικότητα.
 
 1. Βοηθοί διάφοροι
Θεωρούνται οι νέοι από 18 ετών και πάνω, οι οποίοι έχουν ειδικευτεί σαν μαθητευόμενοι τεχνίτες ή συνεχίζουν να ειδικεύονται, αλλά συγχρόνως κάνουν και παραγωγική δουλειά, δηλαδή ξέρουν να κόβουν με φλογοκοπή βοηθητικά ελάσματα, να χρησιμοποιούν βοηθητικά εργαλεία (σφυριά, βαριά, διαβήτες, παλάγκα), να γνωρίζουν την υποδιαίρεση του μέτρου, να μετακινούν και να ασφαλίζουν διάφορα μικροβάρη, να ασφαλίζουν τα εργαλεία, τα μανόμετρα, να αλλάζουν φιάλες οξυγόνου και ασετιλίνης, να καθαρίζουν το αντικείμενο που θα εργαστούν και να προετοιμάζουν αυτό, να βοηθούν τους τεχνίτες που ακολουθούν, να γνωρίζουν το όνομα και τη χρήση των εργαλείων χεριού και των διαφόρων υλικών και εξαρτημάτων, να γνωρίζουν να χρησιμοποιούν τα απλά εργαλεία, να είναι σε θέση να κάνουν κάποιες απλές εργασίες.
 
 1. Τεχνίτες ελασματουργοί – μονταδόροι
Οι τεχνίτες ελασματουργοί πρέπει οπωσδήποτε να έχουν έξι (6) χρόνια προϋπηρεσία σαν μαθητευόμενοι ή σαν βοηθοί.
Να χαράσσουν βάσει σχεδίου, να συναρμολογούν, να μοντάρουν, να αποτυπώνουν χνάρια (μοδέλα), να παίρνουν διαστάσεις, να γνωρίζουν τη χρήση εργαλείων χεριού, εργαλείων φλογοκοπής και μηχανικών εργαλείων, να μοντάρουν συγκολλητές σκαλωσιές.
 
 1. Τεχνίτες ελασματουργοί μηχανικής κατεργασίας - διαμόρφωσης ελασμάτων
Πρέπει να έχουν έξι (6) χρόνια προϋπηρεσία σαν μαθητευόμενοι ή βοηθοί. Να γνωρίζουν τις βασικές γνώσεις της λειτουργίας των διαφόρων μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για
 
μηχανική κατεργασία και τη διαμόρφωση ελασμάτων λοιπών μετάλλων, όπως π.χ. ρόλοι, πρέσες,ψαλίδια.

 1. Τεχνίτες λεβητοποιοί – ελασματουργοί
Οι τεχνίτες λεβητοποιοί πρέπει να έχουν έξι (6) χρόνια προϋπηρεσία σαν μαθητευόμενοι ή βοηθοί. Να γνωρίζουν την κατασκευή δύο τουλάχιστον τύπων λεβήτων, να γνωρίζουν να χαράσσουν βάσει σχεδίου για να διαμορφώνουν το κέλυφος και τους αυλούς, να γνωρίζουν τη χρήση εργαλείων χεριού. Να μοντάρουν συγκολλητές σκαλωσιές, να εκτονώνουν αυλούς και να τους καλαφατούν. Να εξαρμώνουν και να αρμώνουν τις θυρίδες επιθεώρησης, να κατασκευάζουν και να αντικαθιστούν τα διάφορα παρεμβύσματα των θυρίδων, να πρεσάρουν τους αυλούς και να ξέρουν να αντικαθιστούν την εστία.
 
 1. Τεχνίτες πελεκητές – καρφωτές
Οι τεχνίτες αυτοί πρέπει να έχουν έξι (6) χρόνια προϋπηρεσία σαν μαθητευόμενοι ή βοηθοί. Να γνωρίζουν τη χρήση εργαλείων που είναι απαραίτητα για την εργασία τους. Να ξέρουν να καθαρίζουν με αεροκόπιδα τα υπολείμματα σιδήρου από τις επιφάνειες, να τροχίζουν αυτές, να κατασκευάζουν φρέζα ή νύχι στις άκρες των ελασμάτων πριν από τη συγκόλληση, να ανοίγουν τρύπες, να φρεζάρουν και να ρεμπλάρουν αυτές με αεροδράπανα, να συναρμολογούν κομμάτια μετά από κατάλληλη προετοιμασία.

 1. Τεχνίτες φλογοχειριστές
Οι τεχνίτες αυτοί πρέπει να έχουν έξι (6) χρόνια προϋπηρεσία σαν μαθητευόμενοι ή βοηθοί ή σε οποιαδήποτε άλλη μεταλλουργική ειδικότητα. Να γνωρίζουν απαραίτητα τη χρήση αερίων (οξυγόνου - ασετιλίνης - προπανίου - αργού) και τη χρήση εργαλείων κοπής. Να κόβουν μέταλλα, να αποξηλώνουν συγκολλημένα μέταλλα, να αφαιρούν καρφιά, να φρεζάρουν τις άκρες των ελασμάτων πριν από τη συγκόλληση. Εξειδικευμένα, μπορούν να μεταχειρίζονται ειδικά ηλεκτρικά μηχανήματα κοπής άλλων μετάλλων πλην του σιδήρου.
 
 1. Τεχνίτες ηλεκτροσυγκολλητές Α’ τάξης
Τεχνίτες ηλεκτροσυγκολλητές Α’ τάξης θεωρούνται οι τεχνίτες οι οποίοι έχουν άδεια Α’ τάξης του Υπουργείου Βιομηχανίας. Να ξέρουν να συγκολλούν με ηλεκτρόδια όλων των τύπων (βασικά - αεριούχα - ανοξείδωτα) και σε όλες τις θέσεις. Να χρησιμοποιούν με την ίδια ευχέρεια μηχανές περιστροφικές, στατικές ή ντίζελ, να γνωρίζουν τη συμπεριφορά των μετάλλων κατά τη συγκόλληση αναλόγως των καιρικών συνθηκών και την προετοιμασία αυτών πριν από τη συγκόλληση.

 1. Τεχνίτες ηλεκτροσυγκολλητές Β’ τάξης
Είναι οι τεχνίτες ηλεκτροσυγκολλητές, οι οποίοι έχουν αποκτήσει άδεια, από το Υπουργείο Βιομηχανίας, Β’ τάξης.
 
 1. Τεχνίτες σωληνουργοί
Οι τεχνίτες σωληνουργοί πρέπει να έχουν έξι (6) χρόνια προϋπηρεσία σαν μαθητευόμενοι ή βοηθοί. Πρέπει να γνωρίζουν τα δίκτυα του πλοίου. Να γνωρίζουν τη χρήση φλογοκοπής μηχανικών εργαλείων, να μπορούν να παίρνουν διαστάσεις, να χαράζουν, να κόβουν και να μοντάρουν, ώστε να διαμορφώνουν τις σωλήνες για οποιαδήποτε δίκτυα του πλοίου ή των εργοστασίων. Να μπορούν να τοποθετούν και να συναρμολογούν είδη υγιεινής και να συγκολλούν μολυβδοσωλήνες ή χαλκοσωλήνες ή PVC.
 
 1. Τεχνίτες μανουβραδόροι
Πρέπει να είναι άτομα με πείρα στη μεταφορά φορτίων μεγάλων βαρών. Πρέπει να έχουν έξι (6) χρόνια προϋπηρεσία σαν μαθητευόμενοι ή βοηθοί. Πρέπει να γνωρίζουν καλά την αντοχή των υλικών, σχέσεις τροχαλιών, να λύνουν και να δένουν ναυτικούς κόμπους, να κοτσάρουν και να ξεκοτσάρουν και να οδηγούν τους χειριστές γερανών. Να έχουν την ευθύνη για τα μεταφορικά μέσα, να ξέρουν ή να μαθαίνουν πάντα το βάρος του μεταφερόμενου φορτίου και να διαλέγουν τα κατάλληλα συρματόσχοινα ή άλλα μέσα πρόσδεσης φορτίου.
 
 1. Τεχνίτες ικριωμάτων
Οι τεχνίτες αυτοί πρέπει να έχουν τρία (3) χρόνια προϋπηρεσία σε ανέγερση σωληνωτών ή προκατασκευασμένων σκαλωσιών και στη διάλυση αυτών είτε σε εργοστάσια είτε σε πλοία. Να είναι σε θέση να επιλέγουν τα κατάλληλα υλικά για την κατασκευή σκαλωσιών αντοχής, με ευθύνη για την αντοχή αυτών από βάρη, άνεμο και άλλη αιτία.
 
 1. Τεχνίτες μηχανουργοί
Χειρίζονται μηχανουργικές εργαλειομηχανές (τόρνους, πλάνες, φρέζες, δράπανα, ρεκτιφιέ, boring). Πρέπει να γνωρίζουν μηχανολογικά σχέδια. Να έχουν έξι (6) χρόνια προϋπηρεσία στον χειρισμό των εργαλειομηχανών.

 1. Τεχνίτες εφαρμοστές – μηχανοτεχνίτες
Θεωρούνται οι απασχολούμενοι στη συντήρηση, επισκευή, αποσυναρμολόγηση, συναρμολόγηση, δοκιμαστική λειτουργία μηχανολογικών εγκαταστάσεων και μηχανών εσωτερικής καύσης είτε αυτά είναι εγκατεστημένα στην ξηρά είτε πάνω σε κατασκευαζόμενα ή επισκευαζόμενα πλοία. Πρέπει να έχουν έξι (6) χρόνια προϋπηρεσία είτε σε εργοστάσιο είτε στο Εμπορικό Ναυτικό. Λαμβάνεται υπόψη και το πτυχίο της μέσης ή της κατώτερης σχολής.
 
 1. Τεχνίτες μονωτές
Θεωρούνται οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν τρία (3) χρόνια προϋπηρεσία σαν βοηθοί ή μονωτές. Να γνωρίζουν καλά τα μονωτικά υλικά. Να είναι σε θέση να διαμορφώνουν τους χώρους και μηχανικούς εξοπλισμούς στα απαιτούμενα πάχη και με τα ενδεικνυόμενα υλικά μόνωσης και πυρασφάλειας. Εξειδικευμένα, μπορούν να πραγματοποιούν πλινθοδομές λεβήτων ή επιστρώσεις δαπέδων.
 
 1. Ηλεκτροτεχνίτες
Είναι αυτοί που κατέχουν την άδεια Ηλεκτροτεχνίτη, Αρχιτεχνίτη, Εργοδηγού και Πτυχιούχου Επίβλεψης, Συντηρητή εγκαταστάσεων και ότι σχετικά ορίζει ο Ν. 6422/34 η 5ετη πραγματική προϋπηρεσία στον κλάδο και με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι έχουν προσληφθεί με την άδεια τους, δηλαδή, μόνο αν ο αριθμός της αδείας τους αναγραφεί στην κάρτα πρόσληψης που κατατίθεται στην Επιθεώρηση Εργασίας, εάν δε η άδεια αποκτηθεί κατά την εργασία να δηλωθεί στον Εργοδότη. Βοηθοί αυτών θεωρούνται οι κάτοχοι πτυχίων Τεχνικών Σχολών και οι «πρακτικοί» που έχουν δύο χρόνια προϋπηρεσία στον κλάδο και με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι έχουν προσληφθεί με την άδεια τους, δηλαδή, μόνο αν ο αριθμός της αδείας τους αναγραφεί στην κάρτα πρόσληψης που κατατίθεται στην Επιθεώρηση Εργασίας, εάν δε η άδεια αποκτηθεί κατά την εργασία να δηλωθεί στον Εργοδότη.
 
Τεχνίτες αμμοβολιστές
Οι τεχνίτες αμμοβολιστές πρέπει να έχουν οπωσδήποτε τρία (3) χρόνια προϋπηρεσίας. Να είναι ικανοί να εκτελούν την εργασία αμμοβολής σε οποιοδήποτε σημείο του έργου: ικριώματα, κλειστοί - ανοιχτοί χώροι . Να γνωρίζουν όλες τις ποιότητες της αμμοβολής, τη χρήση όλων των εργαλείων αμμοβολής (χεριού, μηχανικών, αυτόματων συστημάτων κλπ).
 
Να φροντίζουν για την περισυλλογή και ασφάλεια των χρησιμοποιούμενων από αυτούς εργαλείων, μετά το τέλος της εργασίας, να γνωρίζουν τα βασικά μέτρα προστασίας και υγιεινής της ειδικότητας τους.
 
Τεχνίτες υδροβολιστές
Οι τεχνίτες υδροβολιστές πρέπει να έχουν οπωσδήποτε τρία (3) χρόνια προϋπηρεσίας . Να είναι ικανοί να εκτελούν την εργασία υδροβολής σε οποιοδήποτε σημείο του έργου κλειστοί - ανοιχτοί χώροι, να γνωρίζουν τη χρήση όλων των εργαλείων υδροβολής (χεριού, μηχανικών, αυτόματων, ρομποτικών συστημάτων κλπ.). Να φροντίζουν για την περισυλλογή και ασφάλεια των χρησιμοποιουμένων από αυτούς εργαλείων, μετά το τέλος της εργασίας, να γνωρίζουν τα βασικά μέτρα προστασίας και υγιεινής της ειδικότητας τους.
 
Τεχνίτες χρωματιστές ( βαφείς)
Οι τεχνίτες χρωματιστές (βαφείς) πρέπει να έχουν οπωσδήποτε τρία (3) χρόνια προϋπηρεσίας . Να είναι ικανοί να εκτελούν την εργασία χρωματισμού (βαφής) με όλα τα μέσα όπως:( με συσκευές αυτόματης βαφής, AIRLES, με ρολά, με πινέλα κ.λπ.) σε οποιοδήποτε σημείο του έργου: ικριώματα, κλειστοί - ανοιχτοί χώροι. Να γνωρίζουν τον τρόπο ανάδευσης των χρωμάτων, να γνωρίζουν πότε μία επιφάνεια είναι κατάλληλη να βαφεί (απαλλαγμένη από ξένα σώματα), να γνωρίζουν τη χρήση όλων των εργαλείων βαφής ( χεριού, μηχανικών, αυτόματων συστημάτων κ.λπ.). Να φροντίζουν για την περισυλλογή και ασφάλεια των χρησιμοποιουμένων από αυτούς εργαλείων μετά το τέλος της εργασίας, να γνωρίζουν τα βασικά μέτρα προστασίας και υγιεινής της ειδικότητας τους.
 
Τεχνίτες στοκαδόροι
Οι τεχνίτες στοκαδόροι πρέπει να έχουν οπωσδήποτε τρία (3) χρόνια προϋπηρεσίας . Να είναι ικανοί να εκτελούν την εργασία στοκαρίσματος με όλα τα μέσα (αυτόματα ή χειρός) και σε οποιαδήποτε σημείο του έργου. Να γνωρίζουν όλα τα είδη στόκων (εποξικών - πολυεστερικών κλπ), να γνωρίζουν τον τρόπο και τη διαδικασία προετοιμασία τους (ανάδευση, ποσότητες υλικών κλπ). Να γνωρίζουν πότε μια επιφάνεια είναι κατάλληλη ή χρειάζεται να στοκαριστεί. Ακόμη να γνωρίζουν το πώς θα διαμορφώσουν κατάλληλα την επιφάνεια, να την προετοιμάσουν και να την καταστήσουν έτοιμη για βαφή. Ταυτόχρονα να γνωρίζουν τη χρήση όλων των εργαλείων (χειρός - μηχανικών - ηλεκτρικών κλπ) για την επίτευξη του τελικού σκοπού.Να φροντίζουν για την περισυλλογή και ασφάλεια των χρησιμοποιουμένων από αυτούς εργαλείων μετά το τέλος της εργασίας, να γνωρίζουν τα βασικά μέτρα προστασίας και υγιεινής της ειδικότητα τους.
 
Τεχνίτες χειριστές δοχείων πίεσης (αμμουδεριστές)
Οι τεχνίτες χειριστές δοχείων πίεσης (αμμουδεριστές) πρέπει να έχουν 130 ημερομίσθια προϋπηρεσία. Να είναι ικανοί να εκκινούν και να παύουν τις συσκευές αμμοδόχου. Να γνωρίζουν και να συναρμολογούν όλο το κύκλωμα σύνδεσης ελαστικών αμμοβολής. Να γνωρίζουν τα βασικά όργανα ένδειξης και λειτουργίας των χρησιμοποιουμένων στην αμμοβολή εργαλείων χεριού, μηχανικών , αυτόματων συστημάτων αμμοβολής, να φροντίζουν για την περισυλλογή και ασφάλεια των χρησιμοποιουμένων από αυτούς εργαλείων μετά το τέλος της εργασίας, να γνωρίζουν τα βασικά μέτρα προστασίας και υγιεινής της ειδικότητάς τους.
 
Τεχνίτες καθαριστές
Οι τεχνίτες καθαριστές πρέπει να είναι ικανοί να εκτελούν την εργασία καθαρισμού με εργαλεία χειρός ή μηχανικά σε οποιοδήποτε σημείο του έργου, ικριώματα, κλειστοί -ανοιχτοί χώροι. Να γνωρίζουν τη χρήση όλων των εργαλείων χεριού και μηχανικών εργαλείων, να φροντίζουν για
 
την περισυλλογή και ασφάλεια των χρησιμοποιουμένων από αυτούς εργαλείων μετά το τέλος της εργασίας, να γνωρίζουν τα βασικά μέτρα προστασίας και υγιεινής της ειδικότητάς τους.
 
Τεχνίτες ματσακονιστές
Οι τεχνίτες ματσακονιστές πρέπει να εκτελούν εργασία ματσακονισμού με εργαλεία χειρός ή μηχανικά εργαλεία σε οποιοδήποτε σημείο του έργου, (ικριώματα, κλειστοί -ανοιχτοί χώροι). Να γνωρίζουν τη χρήση όλων των εργαλείων, να φροντίζουν για την περισυλλογή και ασφάλεια των χρησιμοποιουμένων από αυτούς εργαλείων μετά το τέλος της εργασίας. Να γνωρίζουν τα βασικά μέτρα προστασίας και υγιεινής της ειδικότητάς τους
 
Βοηθοί των ειδικοτήτων 17 , 18, 19 και 20.
Θεωρούνται οι ανειδίκευτοι νέοι από 18 χρονών και πάνω, οι οποίοι απασχολούνται σε μία από τις παραπάνω ειδικότητες με σκοπό την ειδίκευση τους. Παράλληλα κάνουν παραγωγική δουλειά, δηλαδή γεμίζουν αμμοδόχους αμμοβολής, εκκινούν και παύουν αυτές, αναδεύουν χρώματα και τοποθετούν αυτά στις συσκευές βαφής για χρήση.
Βάφουν με ρολά ή πινέλα, μετακινούν μικροβάρη, κάνουν βασικούς κόμβους με ναυτικά σχοινιά, καθαρίζουν και ασφαλίζουν τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιηθούν στην εργασία, βοηθούν τους τεχνίτες που ακολουθούν, μαθαίνουν να γνωρίζουν το όνομα και τη χρήση των εργαλείων χεριού και των διαφόρων υλικών και εξαρτημάτων (ακροσωλήνια αμμοβολής, αμμοδόχοι, σφυριά, ξύστρες, ελαστικά αμμοβολής αέρος κ.α).
 
Εργάτες
Θεωρούνται άνδρες πάνω από 18 ετών, οι οποίοι προσλαμβάνονται για να χρησιμοποιούνται στη φορτοεκφόρτωση αντικειμένων εξυπηρέτησης εργασίας στην εξυπηρέτηση λειτουργίας μηχανημάτων.
Δεν κάνουν σε καμία περίπτωση τη δουλειά του μανουβραδόρου ή των βοηθών(ελασματουργού - σωληνουργού - μηχανουργού). Πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους που τους απειλούν, προς αποφυγή ατυχημάτων.
 
Χρόνος προϋπηρεσίας
Ως προϋπηρεσία για κάθε περίπτωση θεωρείται και προσμετρείται ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας. Επίσης, η εργασία που πραγματοποιείται στην αλλοδαπή και η διάρκεια της οποίας είναι θεωρημένη από το αρμόδιο ελληνικό προξενείο.
Έτος προϋπηρεσίας θεωρείται η πραγματοποίηση εκατόν τριάντα (130) ημερομισθίων.
 
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
Βασικά μικτά καταβαλλόμενα ημερομίσθια στο ποσό των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα επιδόματα οικογενειακών βαρών - ανθυγιεινής εργασίας – τριετιών:

Α1. Τεχνίτες ηλεκτροσυγκολλητές - λεβητοποιοί - ελασματουργοί - Ηλεκτροτεχνίτες - φλογοχειριστές - σωληνουργοί - υδραυλικοί - μηχανουργοί - μηχανοτεχνίτες - εφαρμοστές - λαμαρινάδες - φανοποιοί - χαράκτες - σαλαδόροι: 87,0 ευρώ μικτά.
Οι βοηθοί αυτών και οι χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων: 69,60 ευρώ μικτά.

Α2. Τεχνίτες σκαλωσατζήδες: 84,30 ευρώ μικτά.
Οι βοηθοί αυτών: 65,30 ευρώ μικτά.
Για τα δευτερόκλειδα (σκαλωσατζήδες): 74,80 ευρώ μικτά.
 
Α3. Τεχνίτες μανουβραδόροι – προπελάδες – μονωτές. : 81,50 ευρώ μικτά.
Οι βοηθοί αυτων : 58,30 ευρώ μικτά.
 
Α4.Τεχνίτες Αμμοβολιστές- Βαφείς - Υδροβολιστές - Στοκαδόροι - Χειριστές Δοχείων Πίεσης (προϋπηρεσία άνω των 10 ετών) : 81,50 ευρώ μικτά.
Τεχνίτες Χειριστές Δοχείων Πίεσης (προϋπηρεσία κάτω των 10 ετών) - Καθαριστές- Ματσακονιστές : 74,00 ευρώ μικτά.
Βοηθοί : 61,80 ευρώ μικτά .
 
Α5. Εργάτες: 50,50 ευρώ μικτά.
 
Τα Βασικά καθαρά καταβαλλόμενα ημερομίσθια και υπερωριακά ημερομίσθια (ανά 3ωρες) διαμορφώνονται (στο ποσό των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα επιδόματα οικογενειακών βαρών - ανθυγιεινής εργασίας – τριετιών) αφού υποχρεωτικά παρακρατηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο ασφαλιστικές εισφορές 20,45% για τους παλαιούς ασφαλισμένους και 23,45 για τους νέους ασφαλισμένους- και φόρος)
Με τον ίδιο τρόπο καταβάλλεται δώρο Χριστουγέννων που υπολογίζεται για το διάστημα από 1/5 έως 31/12, ως ένα ημερομίσθιο για κάθε οκτώ πραγματοποιηθέντα, και δώρο Πάσχα που υπολογίζεται για το διάστημα από 1/1 έως 30/4 ως ένα ημερομίσθιο για κάθε 6,5 πραγματοποιηθέντα.
 
Οι εργοδηγοί δικαιούνται 12% επίδομα επίβλεψης – εργοδηγού.
 
Οι εργαζόμενοι με πρόσληψη αορίστου χρόνου για χρονικό διάστημα πάνω από ένα έτος στην επιχείρηση, λαμβάνουν ημερομίσθιο μέχρι 10% μικρότερο του προβλεπόμενου ημερομίσθιού τους. Σε περίπτωση απόλυσης πριν το διάστημα του ενός έτους ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση ίση με το 10% του συνόλου των αποδοχών του το διάστημα της εργασίας του.
 
Μαθητευόμενοι ( εξαιρούνται οι ειδικότητες 21 , 22 και 23)
Οι εργαζόμενοι ως μαθητευόμενοι ( για μέγιστο χρονικό διάστημα δυο ( 2) ετών ) αμείβονται
ως εξής:
-Το πρώτο έτος παίρνουν το 50% του ημερομίσθιου του βοηθού της ειδικότητάς του
-Το δεύτερο έτος παίρνουν το 60% του ημερομίσθιου του βοηθού της ειδικότητάς τους.
 
 
Οδηγοί - Αποθηκάριοι - Υπάλληλοι γραφείου
Όλοι οι ανωτέρω παίρνουν την ποσοστιαία αύξηση των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου επί του εκάστοτε βασικού τους μισθού που προκύπτει από τις αντίστοιχες κλαδικές τους συμβάσεις.
 
 
ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Οι απασχολούμενοι πέραν του καθημερινού ωραρίου καθώς και οι απασχολούμενοι Σαββατοκύριακο θα παίρνουν (από την πρώτη ώρα) προσαύξηση των αποδοχών τους κατά 100%.
Η υπερωριακή απασχόληση μπορεί να πραγματοποιείται ανά ώρα και δεν μπορεί να ξεπερνά τις τρεις ώρες όταν πρόκειται για καθημερινή εργάσιμη μέρα και τις εννιά ώρες όταν πρόκειται για αργία ( εξαιρούνται έκτακτες περιπτώσεις, κατόπιν συνεννόησης των δύο μερών ) .
 
 
 
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’
ΑΡΓΙΕΣ , ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΑΔΕΙΕΣ
Α. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγούν κάθε έτος στους εργαζόμενους την κανονική άδεια του Α.Ν.539/1945, όπως ισχύει σήμερα με τον Ν.1346/1983, καθώς και να χορηγούν σε αυτούς που απολύονται ή που λήγει η σύμβασή τους ή που αποχωρούν οικειοθελώς από την εργασία τους την ανάλογη κανονική άδεια και επίδομα κανονικής άδειας. Επίσης, όπως προβλέπεται από την Ε.Σ.Σ.Ε., οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει δέκα (10) χρόνια στον ίδιο εργοδότη ή δώδεκα (12) χρόνια σε οποιαδήποτε απασχόληση ή εργοδότη, δικαιούνται τριάντα (30) ημέρες αμειβόμενης άδειας.

Β. Τα μέλη της Διοίκησης του συνδικάτου και των παραρτημάτων του δικαιούνται δύο (2) ημέρες άδεια τον μήνα, με πλήρεις ασφαλιστικές και οικονομικές αποδοχές, για να διευκολύνονται να ασκούν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.
Σε περίπτωση απασχόλησης πέραν του ενός μέλους Διοίκησης στην ίδια επιχείρηση, θα δικαιούνται όλοι από μία (1) ημέρα άδεια τον μήνα, με αποδοχές.
Στους Συνδικαλιστές, Πρόεδρο θα δίδεται άδεια πέντε (5) ημερών ανά μήνα και Γραμματέα θα δίδεται άδεια τριών (3) ημερών ανά μήνα . Το σύνολο της αδείας τους θα είναι με πλήρεις ασφαλιστικές και οικονομικές αποδοχές.
Γ. Εκπρόσωπος εργαζομένων. Στους χώρους δουλειάς και των επισκευαζόμενων και κατασκευαζόμενων πλοίων και κατά την κρίση των εργαζομένων , εκλέγεται ένας εκπρόσωπος τους με τον αναπληρωτή του, που τον εκπροσωπεί εν απουσία του, ο οποίος δραστηριοποιείται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των Ν.1264/1982 και Ν.1767/1988.Ο εργοδότης ή ο εκπρόσωπός του συνεργάζεται μαζί του για την επίλυση των προβλημάτων που τυχόν απασχολούν τους εργαζομένους του.
Δ. Μέλη της Μεικτής Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας θα παίρνουν άδεια χωρίς αποδοχές για την άσκηση των καθηκόντων τους.
ΑΡΓΙΕΣ
Α. Ημέρες αργίας υποχρεωτικές: 1) Η 25η Μαρτίου, 2) η Δευτέρα του Πάσχα, 3) η 1η Μαΐου, 4) η 15η Αυγούστου, 5) η 28η Οκτωβρίου, 6) η 6η Δεκεμβρίου, και 7) η 25η Δεκεμβρίου .
Οι μη απασχοληθέντες στις πιο πάνω επτά (7) εορτές, δικαιούνται το ημερομίσθιο.
Β. Κατ’ έθιμο αργίες
1) Η 1η του έτους, 2) τα Θεοφάνια, 3) η Καθαρά Δευτέρα, 4) η Μεγάλη Παρασκευή, 5) η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων .
 
Γ. Ημιαργίες
Συμφωνείται ακόμη ότι η παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς και η Μεγάλη Πέμπτη, είναι ημιαργίες (με τετράωρη απασχόληση και αμοιβή ένα ημερομίσθιο).
 
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
 
Ο κάθε εργαζόμενος του κλάδου, όταν πηγαίνει για αιμοδοσία στην Τράπεζα αίματος του Σωματείου του ή για κλινικές εξετάσεις επαγγελματικής νόσου, δικαιούται την ημέρα αυτή άδεια με πλήρεις αποδοχές (οικονομικές και ασφαλιστικές).
 
Ο κάθε εργαζόμενος του κλάδου που έχει παιδί το οποίο νοσεί και απαιτείται να πηγαίνει συχνά στο Νοσοκομείο ( π.χ. για μετάγγιση αίματος κλπ.) δικαιούται 4 ημέρες επιπλέον άδεια από την κανονική, με πλήρεις αποδοχές (οικονομικές και ασφαλιστικές).
Όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται 3 ήμερες επιπλέον Άδεια γάμου με πλήρεις αποδοχές ( οικονομικές και ασφαλιστικές)
Ο εργαζόμενος δικαιούται μία ημέρα άδεια το χρόνο και αμείβεται με το πιο πάνω ημερομίσθιο χωρίς καμία περικοπή ημερήσιας αμοιβής, όταν πηγαίνει για ιατρικές εξετάσεις επαγγελματικής νόσου (τεστ).
Το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας , το οποίο καταβάλλεται στους εργαζόμενους που εργάζονται στο αλουμίνιο και στα ανοξείδωτα συμφωνείται να είναι 10% επί του συνόλου των καταβαλλόμενων . Το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας καταβάλλεται μια φορά .
Επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας 10% παρέχεται στους Ηλεκτροτεχνίτες που εργάζονται σε κλειστούς χώρους με πλύσιμο ηλεκτροκλίν.
 
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’

ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Για όλες τις επιχειρήσεις και για όλες τις ειδικότητες το ωράριο εργασίας είναι:
-Για εργασία στα πλοία, στα εργοστάσια και στα μαγαζιά: τριάντα πέντε (35) ώρες.
-Το ωράριο υπολογίζεται σε πενθήμερη εβδομάδα, με Σάββατο και Κυριακή αργία και με έξι (6) ημερομίσθια.
-Το ωράριο είναι συνεχές.
Στο ωράριο εμπεριέχονται δυο δεκαπεντάλεπτα διαλύματα.
Φυσικά σε ιδιαίτερες περιπτώσεις λαμβάνοντας υπ' όψιν κάποιες ιδιομορφίες π.χ. Ναυπηγεία ( για τον συγχρονισμό των διαλειμμάτων) ή κατά περίπτωση άλλων αναγκών δύναται να τροποποιηθούν χρονικά, φυσικά μέσα στα πλαίσια του ωραρίου.
Τα δύο μέρη συμφωνούν και δεσμεύονται για την πιστή τήρηση του 35ώρου στους χώρους εργασίας. Ο χρόνος για την αλλαγή ενδυμασίας δεν εμπεριέχεται στο ωράριο.
Σε οποιαδήποτε παραβίαση του ωραρίου η επιχείρηση δύναται να αφαιρεί από την αμοιβή αναλόγως.
ΒΑΡΔΙΑ
 
Σε επισκευαζόμενα, μετασκευαζόμενα ή κατασκευαζόμενα πλοία υπάρχει η δυνατότητα εργασίας με βάρδιες, εφόσον εφαρμόζονται όλοι οι κανόνες ασφαλείας.
Το ωράριο εργασίας για όλες τις βάρδιες είναι συνεχές 35ωρο, με αμοιβή έξι (6) ημερομίσθια, με πενθήμερη απασχόληση.
Η νυχτερινή βάρδια έχει προσαύξηση 25% επί του συνόλου των αποδοχών.
 
 
 
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’
ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
 
Α. Όλες οι επιχειρήσεις, καθώς και οι εργαζόμενοι, υποχρεούνται να συμμορφώνονται με το Π.Δ.70/1990 περί «Υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων σε ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες» , του υπ’ αριθ. 159/1988, κανονισμού αποσκωρίασης πλοίων του Νόμου 1568/1985 καθώς και των σε εκτέλεση εκδοθέντων και αυτών που θα εκδοθούν Π.Δ. ή Υπουργικών αποφάσεων κ.λ.π.
 

Β. Με βάση το Π.Δ.70/1990 περί «Υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων σε ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες», συμφωνείται ότι οι επιχειρήσεις που τις αφορά, θα πραγματοποιήσουν και τις προβλεπόμενες από αυτό προληπτικές ιατρικές εξετάσεις.
Σε συνεργασία των επιχειρήσεων με τα συνδικάτα, θα εξεταστούν και θα ενεργοποιηθούν πρακτικά τρόποι για την πραγματοποίηση αυτών των εξετάσεων, όπου και όπως μπορούν να γίνουν βάσει του Π.Δ.70/1990, άρθρο 67.
Συμφωνείται να λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα και αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τη βλαπτική επίδραση των γαλβανισμένων ελασμάτων και σωλήνων κατά τη διάρκεια των αντίστοιχων επισκευών.
Όλες οι προκατασκευές θερμών εργασιών, δικτύων σωληνώσεων κ.λπ., θα γίνονται πριν γαλβανιστούν οι σωλήνες και στη συνέχεια, αφού γαλβανιστούν, θα τοποθετούνται.
Σε κάθε περίπτωση, δεν θα χρησιμοποιούνται κλειστοί χώροι του πλοίου χωρίς τον αναγκαίο εξαερισμό για επισκευή παλαιών γαλβανισμένων σωλήνων.
Όσον αφορά τη χρήση ημιαυτόματων ηλεκτροσυγκολλήσεων Argon - Arker, συμφωνείται, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, να μην χρησιμοποιούνται στα διπύθμενα όταν είναι κλειστός χώρος, αντλιοστάσια (pump room), στεγανά διαχωριστικά (cofferdam), η χρησιμοποίησή τους θα γίνεται με την προϋπόθεση να εξαερίζεται επαρκώς ο χώρος.
Στις πλευρικές δεξαμενές η χρησιμοποίησή τους θα γίνεται με την προϋπόθεση να εξαερίζεται επαρκώς ο χώρος.
- Τα δύο μέρη συμφωνούν, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) και την αξιοποίηση κατάλληλων επιστημόνων, να πραγματοποιηθεί έρευνα για την επικινδυνότητα στην υγεία των εργαζομένων από τη χρήση της ημιαυτόματης ηλεκτροσυγκόλλησης σε κλειστούς χώρους επί του πλοίου (δεξαμενές φορτίου, νερού, cofferdam, διπύθμενα κ.λπ.).
- Τα αποτελέσματα αυτά θα αξιολογηθούν για τη λήψη μέτρων, εφόσον απαιτηθούν.
- Οι εργαζόμενοι θα εξέρχονται από το Πλοίο που έχει υποστεί μερική ή ολική κατασκευή ή μετασκευή και κατευθύνεται από τον ντόκο προς την δεξαμενή, σε δοκιμαστικό καθώς επίσης και κατά την ώρα της ανέλκυσης και της καθέλκυσης, χωρίς καμία περικοπή της ημερήσιας αμοιβής.
 
 

Γ. Οι Εργοδότες υποχρεούνται να παρέχουν σε όλους τους απασχολούμενους στα Πλοία Παροχές σε είδος:
Οι εργοδότες υποχρεούνται να χορηγήσουν σε όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και έκτακτους τεχνίτες, βοηθούς και μαθητευόμενους, τα εξής είδη: α) ένα κράνος, β) ένα ζευγάρι γάντια, γ) μία φόρμα εργασίας, δ) ένα ζευγάρι άρβυλα, ε) μισό λίτρο γάλα νωπό την ημέρα, στ) Ένα ζευγάρι ωτοασπίδες
Ειδικά για τους καθαριστές και βαφείς θα χορηγείται έξτρα φόρμα εργασίας (για λάδια και βάψιμο), στους δε αμμοβολιστές και βαφείς θα παρέχεται προστατευτική κουκούλα για την προστασία του κεφαλιού, Τα παραπάνω είδη χορηγούνται για τη χρήση τους στην εργασία, ανήκουν κατά κυριότητα στην επιχείρηση και αντικαθίστανται μόλις φθαρούν, εκτός της φόρμας εργασίας που πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 75 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια, ενώ στους αμμοβολιστές κάθε 35 ημερομίσθια.
Μάσκα και αερισμός όταν χρησιμοποιείται ηλεκτροκλίν για καθαρισμό ηλεκτροκινητήρων και γεννητριών ή άλλων αντικειμένων.
Ζώνη ασφαλείας, όταν εργάζονται σε ύψος μεγαλύτερο από 2 μέτρα.
 
Έναν επενδύτη τύπου τζάκετ από τον μήνα Οκτώβριο, εφόσον υπάρχουν οι προοπτικές εργασίας τριών τουλάχιστον χειμερινών μηνών και όταν οι συνθήκες εργασίας το απαιτούν.
Εργαλεία κατάλληλα ώστε να μπορεί να εργάζεται ασφαλής ο Τεχνίτης στην εργασία του και στον χώρο δουλειάς του. Ο ηλεκτροτεχνίτης υποχρεούται να έχει ατομικά εργαλεία μόνο μία πένσα, έναν κόφτη και ένα κατσαβίδι τσέπης.
Οι μάσκες αμμοβολής θα είναι υποχρεωτικά εφοδιασμένες με ειδικό σύστημα κλιματισμού και φιλτραρίσματος του αέρος, καθώς επίσης υποχρεωτικά θα παρέχεται ειδικό φίλτρο ενεργού άνθρακα, διεθνών προδιαγραφών για την υγιεινή προστασία των εργαζομένων.
Όλα τα πλωτά συνεργεία υποχρεούνται να έχουν δεξαμενές ή ντεπόζιτα γλυκού νερού, για να πλένονται οι εργαζόμενοι μετά το πέρας της εργασίας τους.
Οι εργαζόμενοι ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ έχουν όλο το νόμιμο δικαίωμα να αρνηθούν εργασία βαφής (σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο), εφόσον ο εργοδότης δεν τους παρέχει την ειδική μάσκα βαφής ( που καλύπτει όλο το πρόσωπο ) και ανάλογα φίλτρα κατά περίπτωση.
Σε εργασίες που διενεργούνται σε χερσαίους χώρους Ναυπηγεία – Εργοτάξια – Βιομηχανίες κλπ με ευθύνη του εργοδότη θα παρέχεται ειδικός χώρος ενδιαίτησης των εργαζομένων.
Όλα τα συνεργεία θα είναι εφοδιασμένα με ειδικούς αεροσυμπιεστές για την τροφοδότηση καθαρού αέρα στις μάσκες αμμοβολής.
Τα παραπάνω είδη χορηγούνται για χρήση τους στην εργασία, ανήκουν κατά κυριότητα στην επιχείρηση και αντικαθίστανται μόλις φθαρούν, εκτός της φόρμας εργασίας που πρέπει να αντικαθίσταται σε κάθε εβδομήντα πέντε (75) πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια και των αρβύλων που πρέπει να αντικαθίστανται σε κάθε εκατόν πενήντα (150) πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια.
Οι φόρμες εργασίας χορηγούνται στους εργαζόμενους αμέσως μετά από την εργασία δέκα (10) ημερών στην ίδια επιχείρηση και τα άρβυλα εργασίας μετά από είκοσι πέντε (25) ημέρες, αντικαθίστανται δε όπως ορίζεται παραπάνω.
Οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τα πιο πάνω είδη προστασίας.
 
Δ. Στους χώρους εργασίας αναρτάται - τοιχοκολλείται η άδεια της Επιθεώρησης Εργασίας.
 
Ε. - Όταν η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) δίνει τοπική θερμοκρασία από 36°C και 37°C, θα διακόπτονται οι εργασίες από τις 14:00 έως τις 18:00 (εξαιρούνται οι κλιματιζόμενοι με φυσικό η τεχνητό τρόπο, χώροι ).
- Όταν η ΕΜΥ δίνει τοπική θερμοκρασία 38°C και πάνω, το ωράριο εργασίας θα είναι 07:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ., χωρίς περικοπή του ημερομισθίου. Η διακοπή των εργασιών θα ισχύει μέχρι και τις 19:00 (εξαιρούνται οι κλιματιζόμενοι με φυσικό η τεχνητό τρόπο, χώροι ).
 
Εργατικό ατύχημα
 
Σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος στον χώρο εργασίας, η επιχείρηση θα καταβάλει στον εργαζόμενο το υπόλοιπο του ημερομίσθιου από αυτά που δίνει το ΙΚΑ, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις για απασχολούμενους που συμπλήρωσαν ενός (1) έτους προϋπηρεσία και ανεξαρτήτως πραγματοποιηθέντων ημερομισθίων που είχε ο παθών και δεν δύναται να υπερβαίνει τα είκοσι πέντε(25) ημερομίσθια.
 
 
 
 
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ
 
Α. Σε περίπτωση που ο τόπος εργασίας βρίσκεται εκτός νομού της έδρας της επιχείρησης , ο εργοδότης υποχρεούται να παρέχει μεταφορικό μέσο για τη μεταφορά των εργαζομένων.
 
Β. Σε περίπτωση απασχόλησης του εργαζόμενου εκτός νομού της έδρας της επιχείρησης και όταν ακόμα η μετάβαση γίνεται με μεταφορικό μέσο του εργοδότη ή τη συγκοινωνία, ο χρόνος εργασίας υπολογίζεται από τη στιγμή της αναχώρησης από την έδρα της επιχείρησης και η λήξη της εργασίας είναι η στιγμή της επαναφοράς του σε αυτή (η διαδρομή, εφόσον γίνεται εκτός νόμιμου ωραρίου, πληρώνεται απλή σαν ωρομίσθιο).

Γ. Σε περίπτωση που η εργασία εκτελείται εκτός νομού της έδρας της επιχείρησης και δεν γίνεται η επαναφορά του εργαζόμενου αυθημερόν στον τόπο διαμονής του, η επιχείρηση υποχρεούται με δικά της έξοδα να εξασφαλίσει σε αυτόν κατάλληλο οίκημα διαμονής, πλήρη διατροφή και να του καταβάλει επιπλέον 25% του ημερομισθίου του για κάθε ημέρα απασχόλησής του.
 
 
Εν πλω σε ξένα λιμάνια
-Οι αποστολές συνεργείων επισκευής πλοίων εκτός έδρας εν πλω σε λιμάνια ή ναυπηγεία στο εξωτερικό θα γίνονται μόνο μέσω των επιχειρήσεων με έδρα στην ημεδαπή .
-Τα δύο μέρη δεσμεύονται για την υλοποίηση αυτής της διάταξης.
- Ημερομίσθιο όπως αυτό διαμορφώνεται στην παρούσα Σ.Σ.Ε. ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών.
- Για την εκτός έδρας απασχόληση, οι αμοιβές όπως διαμορφώνονται στο Κεφάλαιο στ, παρ. β’ και γ’.
- Τα έξοδα φαγητού, εισιτήρια, βαρύνουν τον εργοδότη.
- Οι μετακινήσεις για την ανάληψη εργασίας και η επιστροφή μετά από το τέλος αυτής, υπολογίζονται ως πραγματικός χρόνος απασχόλησης και αμείβονται όπως προβλέπεται από τη Σ.Σ.Ε. (Κεφάλαιο στ, παρ. Β’).
- Η νομοθεσία για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ισχύει και στις εργασίες εν πλω ή σε ξένα λιμάνια (Κεφάλαιο στ).
- Υποχρεωτικά οι εργαζόμενοι στα παραπάνω συνεργεία ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ.
-Οι μετακινήσεις για ανάληψη εργασίας και ο χρόνος επιστροφής υπολογίζεται ως πραγματικός χρόνος απασχόλησης.
- Ο εργαζόμενος δεν υποχρεούται να μεταβεί στην αλλοδαπή χώρα όταν συντρέχουν οι κίνδυνοι και άλλοι σοβαροί λόγοι, όπως: εμπόλεμη κατάσταση, ασθένειες, προσωπικοί και οικογενειακοί λόγοι.
- Όταν το Πλοίο βρίσκεται εν πλω ο εργαζόμενος δεν υποχρεούται να μεταβεί για εργασία στο Πλοίο. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο ύστερα από συναίνεση εργαζόμενου - Επιχείρησης.
- Η Επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τους εργαζόμενους εάν το Πλοίο είναι εν πλω, σε ποια χώρα θα μεταβεί και αν χρειάζεται συνοδό και ισχύει η Ελληνική Νομοθεσία σε ότι αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας πάνω στο Πλοίο.
 
 
 
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Z΄
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Η Επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να δίνει, αναλυτικά κάθε μήνα λογαριασμό των αποδοχών και των κρατήσεων σε κάθε εργαζόμενο.
Σε κάθε έργο οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να απασχολούν εργαζόμενους άνω των 55 ετών σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επί του συνόλου των εργαζομένων.
Οι παραπάνω ρυθμίσεις δεσμεύουν τα δύο μέρη για όλο το χρονικό διάστημα ισχύς της παρούσας σύμβασης, όσον αφορά τις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες αφορούν και τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που παίρνουν υπεργολαβίες σε οργανωμένα Ναυπηγεία.
 
Ποσοστό ανειδίκευτων εργατών όχι περισσότερο από το 6% του συνόλου των απασχολούμενων στο έργο.
Ο εργοδότης δεν μπορεί να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να κάνουν δουλειά που δεν έχει σχέση με την ειδικότητά τους.
Με την παρούσα Σ.Σ.Ε. για τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου ή με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, δεν θίγονται ευνοϊκότερες ρυθμίσεις .
Για τους εργαζόμενους που την ημέρα υπογραφής της παρούσης σύμβασης ήδη εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, δεν δύναται να γίνει βλαπτική μεταβολή όρων σύμβασης.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι υποχρεωμένες να παρακρατούν, εφ όσων τους ζητηθεί, κατά την πληρωμή της μισθοδοσίας τη συνδικαλιστική συνδρομή των μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης και να την αποδίδουν σε αυτήν. Για να γίνει η παρακράτηση της συνδικαλιστικής συνδρομής των εργαζομένων θα απαιτείται έγγραφη δήλωση του σωματείου προς την επιχείρηση, στην οποία θα γνωστοποιείται, η σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου, το ποσό της συνδρομής το οποίο θα παρακρατείται, η συχνότητα παρακράτησης (π.χ. κάθε μήνα, κάθε εξάμηνο κλπ.) από την επιχείρηση. Τα παρακρατούμενα ποσά θα κατατίθενται είτε στον τραπεζικό λογαριασμό του συνδικάτου των εργαζομένων είτε ο ίδιος ο ταμίας του σωματείου των εργαζομένων θα τα παραλαμβάνει ενυπόγραφα. Από την πλευρά του σωματείου των εργαζομένων θα δίδονται βέβαια και οι εξοφλητικές αποδείξεις της συνδικαλιστικής συνδρομής των εργαζομένων είτε απ ευθείας σε αυτούς είτε στην επιχείρηση η οποία και θα τις αποδίδει σε αυτούς.
Ναυτικοί οι οποίοι παραμένουν στην στεριά και εξασκούν το επάγγελμα του καθαριστή ή του ματσακονιστή, θα χαρακτηρίζονται ως τεχνίτες και θα αμείβονται με το ημερομίσθιο του τεχνίτη καθαριστή πλοίων. Η δε προϋπηρεσία τους ως Ναυτικοί θα πρέπει να φαίνεται στο Ναυτικό τους φυλλάδιο.
Εργολάβος η επιχείρηση που δίδει υπεργολαβικώς εργασία σε υπεργολάβους που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις ανάληψης έργων, ή τις υποχρεώσεις τους, θα φέρει την κύρια ευθύνη τόσο για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, όσο και για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις στα Ταμεία Κύριας και Επικουρικής ασφάλισης.
Εφόσον το ζητήσουν οι εργαζόμενοι, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να τους χορηγεί πιστοποιητικά προϋπηρεσίας, σύμφωνα με το Νόμο (Α. Κ. αρ. 678).
Επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν την παρούσα Σ.Σ.Ε. θα υπόκεινται και στις κυρώσεις του Νόμου 1876/1990 άρθρο 21.
Στις Επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από δέκα (10) εργαζόμενους θα υπάρχει πίνακας ανακοινώσεων του Σωματείου.
Η προϋπηρεσία των εργαζομένων αποδεικνύεται από το βιβλιάριο του ΙΚΑ και με το πιστοποιητικό των Εργοδοτών που τους απασχολούσαν. Ως προϋπηρεσία θεωρείται και προσμετράται ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας και η εργασία στην αλλοδαπή, θεωρημένη από το αρμόδιο Προξενείο.
Σε περίπτωση Γ.Σ. ή εκλογικών διαδικασιών του Σωματείου, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να διευκολύνουν τους εργαζόμενους για την εκπλήρωση των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Η ισχύς της παρούσας σύμβασης αρχίζει από την ημέρα υπογραφής της, και λήγει την 31/12/2018.
Με την λήξη της παρούσας σύμβασης και εάν δεν υπογραφεί νέα σύμβαση, η παρούσα συνεχίζει να ισχύει για τρία χρόνια.
 
Σχολή Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης Ν/Ζώνης
Συμφωνείται η από κοινού προσπάθεια για τη λειτουργία της Σχολής Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης στον τομέα υγιεινής και ασφάλειας, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΝΑΒΙ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
Κανακάκης Βασίλης                 Εμμ. Μαζωνάκης
 
 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ &
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΑΥΠ/ΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
Πουλικόγιαννης Σωτήρης        Μυτιληνού Κώστας
 
© 2024 Σ.Ε.Μ.Α. & Ε.Ν.Β.Ε.. All Rights Reserved. Powered by Metallergatis