• +30 210 4110148 - 4129496
 • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - Μάρτιος 2020

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤ/ΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΑΥΠΗΓ/ΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ & ΝΑΥΠΗΓΟΞΥΛΟΥΡΓΩΝ

Α.Π. 36/2020 19/3/2020

Προς : ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Υπ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο.Λ.Π. Α.Ε.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΚΕΠΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ & ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΣΕΝΑΒΙ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Διεύθυνση Υγείας και Κοιν. Μέριμνας

Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου Λιμένα Πειραιά

Κύριοι,

Με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί παγκόσμια αλλά και στη χώρα μας από την πανδημία του govid-19 , η Κυβέρνηση με την Π.Ν.Π. της 11/3/2020 (ΦΕΚ Α΄ 53) έλαβε έκτακτα και προσωρινά μέτρα στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού GOVID-19, όπου παρέχονται ειδικές διευκρινίσεις και για προληπτικά μέτρα που υποχρεούνται να παίρνουν οι εργοδότες στο πλαίσιο των οδηγιών του ΕΟΔΥ .+

Όσον αφορά τον κλάδο μας και συγκεκριμένα τον χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης , κάθε μέρα που περνάει αυξάνεται η ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας στους χώρους δουλειάς όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Στα μέτρα που παίρνονται μέχρι στιγμής από πλευράς Κυβέρνησης, λαμβάνεται υπόψη η προστασία των εργοδοτών αλλά απουσιάζει εντελώς ένα πλέγμα μέτρων που θα προστατεύει τον εργαζόμενο την οικογένειά του και κυρίως το εισόδημα του...

Τις προηγούμενες μέρες , από την αρχή της εξάπλωσης του κορονοϊού στην χώρα μας , τα σωματεία μας κάλεσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες να παρέμβουν όπου υπήρχε ανησυχία, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της εξάπλωσης.

Στην περίπτωση του πλοίου RIGEL II , της Πλοιοκτήτριας Εταιρείας VENTOYRIS FERRIES , το οποίο κατέπλευσε από Ιταλία και έδεσε στο Πέραμα , η απάντηση που λάβαμε από την Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Υγείας και κοινωνικής μέριμνας ήταν μια κοινοποίηση προς όλους τους αρμόδιους της γενικής οδηγίας του ΕΟΔΥ που αφορά πληρώματα Πλοίων σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος εν πλω .

Η ανησυχία στους χώρους δουλειάς εντείνεται και καθημερινά όλοι μας ακούμε φήμες για κρούσματα τα οποία εκδηλώνονται στο ένα η στο άλλο πλοίο ή ναυπηγείο.

Σε κάθε περίπτωση εκτός από τα έκτακτα μέτρα υπάρχει και το ΠΔ70/90 για την υγιεινή και ασφάλεια στις ναυπηγικές εργασίες , όπου ο κύριος του έργου, ο εργολάβος, ο υπεργολάβος και ο παρέχων το χώρο είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή των διατάξεων του µε τις υποχρεώσεις όπως αυτές προσδιορίζονται στα άρθρα του .

Πιο συγκεκριμένα στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Κ΄ άρθρο 65 (υγιεινή - εστίαση) :

1. Για την αλλαγή ενδυμασίας, τη φύλαξη των ενδυμάτων και την καθαριότητα των εργαζομένων πρέπει να διατίθενται επαρκείς και κατάλληλοι χώροι µε δυνατότητα πλυσίματος και καθαρισμού µε καταιονισμό «ντους». Εφ’ όσον οι χώροι υγιεινής, εστίασης και αποδυτηρίων του πλοίου λειτουργούν, διατίθενται για χρήση από τους εργαζόμενους. Όταν δεν λειτουργούν οι παραπάνω χώροι ή δεν υπάρχουν ή οι υπάρχοντες δεν προσφέρονται για πρακτικούς λόγους (μεγάλη απόσταση, μικρός αριθμός κλπ.) ο εργολάβος , υπεργολάβος υποχρεούται να κατασκευάσει ή να ενοικιάσει κατάλληλες εγκαταστάσεις για εξυπηρέτηση των εργαζομένων.

2. Τα ενδύματα πρέπει να φυλάσσονται σε ατομικά ιματιοφυλάκια, ξεχωριστά για καθαρά και στολών εργασίας, µε δυνατότητα πλυσίματος και καθαρισμού ή απολύμανσης των στολών.

3. Οι ειδικές στολές εργασίας πρέπει ν’ αφαιρούνται πριν από το φαγητό, οι δε στολές εργασίας πρέπει ν’ αφαιρούνται πριν από την αναχώρηση.

4. Οι εργαζόμενοι οφείλουν να επιμελούνται για την ατομική τους καθαριότητα ιδίως πριν το φαγητό και πριν την αναχώρηση από τον τόπο εργασίας «τα μέσα για την ατομική καθαριότητα διατίθενται από τον εργοδότη».

5. Για τους χώρους υγιεινής και για νερό «πόσιμο και για καθαριότητα» εφαρμόζονται οι υγειονομικές διατάξεις του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

6. Σε περιπτώσεις όπου η προστασία της υγείας ή της ασφάλειας των εργαζομένων το απαιτεί, πρέπει ν’ απαγορεύεται να τρώνε, να πίνουν ή να καπνίζουν στους χώρους εργασίας

7. Ιδιαίτερη µέριµνα πρέπει να λαμβάνεται για την συγκέντρωση και αποκομιδή των απορριµμάτων.

8. Πρέπει να διαχωρίζεται και να επισημαίνεται το πόσιμο νερό για αποφυγή σύγχυσης µε το νερό χρήσης, εφόσον τούτο είναι διαφορετικό

Στα πλαίσια αυτά καλούμε τον παρέχοντα τον χώρο Ο.Λ.Π. Α.Ε. , τις Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο να εφαρμόζουν με ευλάβεια τα μέτρα που προβλέπονται στο Π.Δ. 70/90.

Καλούμε τους συναδέλφους να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και να πειθαρχούν στις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

 • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και οι ανενεργές δομές υγείας. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
 • Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων! Να εξασφαλίσει πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς. β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός. γ) Να αυξήσει τα δρομολόγια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.
 • Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις επιθεωρήσεις εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλείας δε μπορεί να γίνουν «κάτεργα» εν μέσω επιδημίας.
 • Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ


Τα νέα μας

 • «μεταμνημονιακή εποχή» 21 Απριλίου 2019

  Ιδού η «μεταμνημονιακή εποχή» με την οποία μας παραμυθιάζει η...

  Περισσότερα...

 • 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ 19 Φεβρουαρίου 2020

  Με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ, παρουσιάζoυμε...

  Περισσότερα...

 • 3ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 26 Ιουνίου 2019

  3ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΗ ώρα 12.00- 15.00...

  Περισσότερα...

 • Eργοδοτική Aυθαιρεσία 20 Μαρτίου 2020

  Προς : ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ...

  Περισσότερα...

 • Mαζικό συλλαλητήριο εργατών 28 Μαρτίου 2019

  Με μαζικό συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως απαίτησαν «Συνδικάτα...

  Περισσότερα...

© 2020 Σ.Ε.Μ.Α. & Ε.Ν.Β.Ε.. All Rights Reserved. Powered by Metallergatis