• +30 210 4110148 - 4129496
 • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι

Κάθε μέρα που περνάει αυξάνεται η ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας στους χώρους δουλειάς όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Στα μέτρα που παίρνονται μέχρι στιγμής από πλευράς κυβέρνησης, λαμβάνεται υπόψη η προστασία των εργοδοτών αλλά απουσιάζει εντελώς ένα πλέγμα μέτρων που θα προστατεύει τον εργαζόμενο την οικογένειά του και κυρίως το εισόδημα του. Στο όνομα της ατομικής ευθύνης μας πετάνε το μπαλάκι να τραβήξουμε το Γολγοθά μόνοι μας. Οι επιπτώσεις από την πανδημία δεν είναι ίδιες για όλους, μας λένε να μείνουμε σπίτι μας, αλλά δεν μας λένε πώς θα καλύψουμε τις ανάγκες μας που σε αυτές τις συνθήκες είναι και αυξημένες, αν μείνουμε απλήρωτοι.

Τις προηγούμενες μέρες, από την αρχή της εξάπλωσης του κορονοϊού στην χώρα μας, τα σωματεία μας κάλεσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες να παρέμβουν όπου υπήρχε ανησυχία, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της εξάπλωσης.

Στην περίπτωση του πλοίου RIGEL II, της Πλοιοκτήτριας Εταιρείας VENTOYRIS FERRIES, το οποίο κατέπλευσε από Ιταλία και έδεσε στο Πέραμα, η απάντηση που λάβαμε από την Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Υγείας και κοινωνικής μέριμνας ήταν μια κοινοποίηση προς όλους τους αρμόδιους της γενικής οδηγίας του ΕΟΔΥ που αφορά πληρώματα Πλοίων σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος εν πλω.

Η ανησυχία στους χώρους δουλειάς εντείνεται και καθημερινά όλοι μας ακούμε φήμες για κρούσματα τα οποία εκδηλώνονται στο ένα η στο άλλο πλοίο ή ναυπηγείο.

Σε συνθήκες που η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ανακοινώνει κυρώσεις, πρόστιμα και ποινές στους εργοδότες που καταπατούν τις εργασιακές σχέσεις και τα ωράρια αλλά αναστέλλει τους ελέγχους, τα μέτρα που προτείνει είναι ευχολόγια. Ποιος θα υποχρεώσει την εργοδοσία σε αυτές τις συνθήκες των μη ελέγχων και της πλήρους ελευθερίας που αποσπά από την κυβέρνηση, να δώσει καταρχάς άδεια και κατά δεύτερον να μην κάνει παζάρι πάνω στην κανονική άδεια των εργαζόμενων;

Ήδη έχουμε δεκάδες καταγγελίες για άδειες που δεν «εγκρίνονται». Την ίδια περίοδο που από τους εργαζόμενους παίρνουν μέρος της άδειας τους, για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αναστολή στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών. Από τη μια δηλαδή απαλλάσσεται και ανακουφίζεται ο εργοδότης και από την άλλη ο εργαζόμενος πληρώνει με την άδεια του, η οποία είναι μισθός του, είναι αποδοχές, είναι ο κόπος του. Θυμίζουμε πως η κανονική άδεια όπως και κάθε άδεια συνολικά αποτελούν μέρος της ασφαλιστικής προστασίας.

Καλούμε τους συναδέλφους να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και να πειθαρχούν στις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων όπως και να απαιτούν από την εργοδοσία για συνεχή καθαριότητα στους χώρους αποδυτηρίων, χώρους διαλειμμάτων, τουαλέτες καθώς και αντισηπτικά στα πόστα. Παράλληλα καλούμε το σύνολο των εργαζομένων να μην δείξει καμία ανοχή σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία. Συσπειρωμένοι στο συνδικάτο μας παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα για να απαντήσουμε σε κάθε εργοδοτική προσπάθεια καταστρατήγησης των δικαιωμάτων μας.

Εάν σε όλα αυτά συμπεριλάβουμε και την αισχροκέρδεια πάνω σε είδη πρώτης ανάγκης σε σχέση πάντα με την διαμορφούμενη κατάσταση, καταλαβαίνουμε όλοι, ότι με άλλους όρους βιώνουμε την πανδημία εμείς και με άλλους όρους οι εργοδότες μας.

Ταυτόχρονα με πρόσχημα την πανδημία του κορονοϊού οι εργοδότες προσπαθούν να επιβάλλουν μία σειρά αντεργατικά μέτρα τα οποία είχαν στο συρτάρι τους εδώ και πολύ καιρό και τα οποία θα επιδιώξουν να τους μείνουν και προίκα για μετά.

Μέτρα που στοχεύουν στη μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, εντατικοποίηση και μείωση του κόστους λειτουργίας και παραγωγής των επιχειρήσεων.

Καλούμε τους συναδέλφους να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και να πειθαρχούν στις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων.

 Παράλληλα καλούμε το σύνολο των εργαζομένων να μην δείξει καμία ανοχή σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία.

Συσπειρωμένοι στα σωματεία μας παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα για να απαντήσουμε σε κάθε εργοδοτική προσπάθεια καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας.

Καλούμε κάθε συνάδελφο που βρεθεί αντιμέτωπος με την εργοδοτική επιθετικότητα σε κάθε τέτοια περίπτωση να επικοινωνήσει άμεσα μαζί μας για να οργανώσουμε από κοινού την απάντησή μας.

Το ΠΑΜΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, απαιτεί από την κυβέρνηση:

 • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και οι ανενεργές δομές υγείας. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

 • Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων! Να εξασφαλίσει πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς. β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός. γ) Να αυξήσει τα δρομολόγια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.

 • Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις επιθεωρήσεις εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλείας δε μπορεί να γίνουν «κάτεργα» εν μέσω επιδημίας.

 • Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.


Τα νέα μας

 • «μεταμνημονιακή εποχή» 21 Απριλίου 2019

  Ιδού η «μεταμνημονιακή εποχή» με την οποία μας παραμυθιάζει η...

  Περισσότερα...

 • 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ 19 Φεβρουαρίου 2020

  Με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ, παρουσιάζoυμε...

  Περισσότερα...

 • 3ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 26 Ιουνίου 2019

  3ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΗ ώρα 12.00- 15.00...

  Περισσότερα...

 • Eργοδοτική Aυθαιρεσία 20 Μαρτίου 2020

  Προς : ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ...

  Περισσότερα...

 • Mαζικό συλλαλητήριο εργατών 28 Μαρτίου 2019

  Με μαζικό συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως απαίτησαν «Συνδικάτα...

  Περισσότερα...

© 2020 Σ.Ε.Μ.Α. & Ε.Ν.Β.Ε.. All Rights Reserved. Powered by Metallergatis