• +30 210 4110148 - 4129496
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • syndikatometallou.gr
  • syndikatometallou.gr

ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟ/ΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ερείπιο που αποτυπώνει το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος της ΠΦΥ

Σε ερείπιο έχει μετατραπεί εδώ και περίπου δύο χρόνια το κτίριο όπου στεγάζονταν ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών στον προαύλιο χώρο τηςΝαυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και το ΠΙΚΠΑ.

Σε συνθήκες πανδημίας, που αναδεικνύουν ακόμα πιο ανάγλυφα την τραγική κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), αυτό το τσιμεντένιο κουφάρι στη Ζώνη - σε έναν εργασιακό χώρο που μετράει κάθε τόσο νεκρούς και σακατεμένους και σε μία πόλη της οποίας οι κάτοικοι κινδυνεύουν από ένα βαρύ βιομηχανικό ατύχημα, αλλά και από σοβαρές ασθένειες λόγω των δηλητηρίων που εκλύουν στην ατμόσφαιρα τα «καζάνια του θανάτου» και η λειτουργία του λιμανιού - έρχεται να επιβεβαιώσει το μέγεθος του εγκλήματος σε βάρος της ΠΦΥ, με τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, ενώ τεράστιες είναι οι ευθύνες και της σημερινής δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ στο Πέραμα.

Μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης το 1997, είχε εξαγγελθεί από την τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ η δημιουργία στο κτίριο αυτό Κέντρου Υγείας αστικού τύπου, παραρτήματος του Νοσοκομείου Νίκαιας, το οποίο θα λειτουργούσε σε 24ωρη βάση, με δυνατότητα ακόμα και για βραχεία νοσηλεία, για την κάλυψη αναγκών των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης αλλά και συνολικά του λαού του Περάματος.

Οι ίδιες εξαγγελίες επαναλήφθηκαν και αργότερα... Οποτε η Ζώνη θρηνούσε νεκρούς, όπως το 2007 με τους 8 νεκρούς εργάτες από την πυρκαγιά στο πλοίο «FRIENDSHIP GAZ», η εκάστοτε κυβέρνηση έδινε υπόσχεση για Κέντρο Υγείας. Ωστόσο τελικά παρέμενε ένας Σταθμός Πρώτων Βοηθειών και αυτός... κατ' όνομα, αφού δεν υπήρχαν τα μέσα ούτε για να γίνουν ράμματα, ενώ ένας γιατρός που υπήρχε ήταν ή γυναικολόγος ή άλλης «άσχετης» ειδικότητας.

Από το καλοκαίρι του 2019 και ενώ η Ζώνη θρηνούσε 1 νεκρό και 3 σακατεμένους μέσα σε λιγότερο από 1 μήνα (από 20 Μάη έως μέσα Ιούνη), με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της δημοτικής αρχής με δήμαρχο τον Γ. Λαγουδάκη (παραμένει δήμαρχος και σήμερα), ακόμα και αυτός ο υποτιθέμενος Σταθμός Πρώτων Βοηθειών έκλεισε.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν τον επαναλειτούργησε, αλλά πλέον έχει γίνει πλιάτσικο και στον ελάχιστο τεχνολογικό εξοπλισμό που είχε... Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δίνει τηλεοπτικά σόου για τη «στήριξη της δημόσιας Υγείας», επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι συνεχίζεται απαρέγκλιτα η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης, με ανύπαρκτη ΠΦΥ.

Ζήτημα ζωής και θανάτου η λειτουργία μονάδας Υγείας στη Ζώνη

Μιλώντας για το θέμα στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Ακης Αντωνίου, σημειώνει:

«Η ανέγερση της μονάδας Πρώτων Βοηθειών στον περίβολο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης ήταν κατάκτηση των εργαζομένων μετά από πολύχρονους αγώνες τη δεκαετία του 1990. Δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των εργαζομένων της Ζώνης σε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε ένα χώρο όπου τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα ήταν και είναι καθημερινότητα. Η απαξίωση διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση...

Μόνο χάρη στην επιμονή από την πλευρά των σωματείων των εργαζομένων σταθμεύει στη Ζώνη μια κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ για να καλύψει ορισμένες έστω από τις τεράστιες ανάγκες του χώρου σε έκτακτες περιπτώσεις. Να σημειώσουμε εδώ ότι αυτήν τη στιγμή η μονάδα αυτή σταθμεύει σε χώρο που είναι παραχωρημένος από τα σωματεία, αφού δεν διατίθεται ούτε καν χώρος για την ανάγκη αυτή από την πολιτεία.

Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να παραιτηθούμε από τη διεκδίκηση της επαναλειτουργίας της μονάδας στο Πέραμα, αφού για εμάς είναι ζήτημα ζωής και θανάτου».


© 2021 Σ.Ε.Μ.Α. & Ε.Ν.Β.Ε.. All Rights Reserved. Powered by Metallergatis