• +30 210 4110148 - 4129496
 • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • syndikatometallou.gr
 • syndikatometallou.gr

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Συνεχίζουν συντονισμένα τις δράσεις και διεκδικήσεις

Νέα σύσκεψη των σωματείων που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Αττική, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, μετά από κάλεσμα των σωματείων Μετάλλου (Παράρτημα Θριασίου), Ενέργειας (Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορίνθου) και Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής για να συζητήσουν τα συμπεράσματα και την πείρα από τις πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, και να σχεδιάσουν τις επόμενες δράσεις τους.

Μια από τις επόμενες κινητοποιήσεις θα είναι στο υπουργείο Μεταφορών, την Πέμπτη 11 Φλεβάρη στις 17.00 το απόγευμα, αναδεικνύοντας την τραγική κατάσταση που συνεχίζει να υπάρχει στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τις τεράστιες ελλείψεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα κλαδικά συνδικάτα Γάλακτος - Τροφίμων – Ποτών, Χημικής Βιομηχανίας, Φαρμάκου, Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας – Μάνδρας, Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, αλλά και επιχειρησιακά σωματεία και εργαζόμενοι μετά από γενική συνέλευση, όπως το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, τα σωματεία KANAKHΣ, «Τζόνσον & Τζόνσον Ελλάς», ΣΕΦΑ ΔΕΠΑ και οι εργαζόμενοι της «Δημητρίου Κατασκευαστικής».

Συζητήθηκαν πλευρές της δράσης και των παρεμβάσεων των σωματείων μέσα στους χώρους δουλειάς. Αναδείχθηκε ότι σωστά πάρθηκε η πρωτοβουλία για συντονισμό των σωματείων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, μπροστά και στα οξυμένα προβλήματα στους χώρους δουλειάς που πολλαπλασιάζονται με την εξέλιξη της πανδημίας.

Εισηγητικά ο Νίκος Τουτουντζάκης, πρόεδρος του Παραρτήματος Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου κάνοντας ένα απολογισμό των παρεμβάσεων επεσήμανε: «Έχοντας σαν παρακαταθήκη τη δράση από την απεργία στις 26 Νοέμβρη, συνεχίσαμε στα εξής: Πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 22 Δεκέμβρη απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό, όπου αρνήθηκαν από την πολιτική ηγεσία να μας συναντήσουν. Συμμετείχαμε στην κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων του Θριασίου Νοσοκομείου, την Τρίτη 22 Δεκέμβρη στην πύλη του Νοσοκομείου (6 Σωματεία). Με το νέο έτος, προχωρήσαμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (πρώην ΚΕΠΕΚ) την Τρίτη 12/01 (12 Σωματεία). Ξαναπραγματοποιήσαμε ακόμα πιο μαζική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 14/01 , όπου ο "νέος" υπουργός πάλι δεν μπορούσε να μας δεχτεί. Οργανώσαμε μεγάλη κινητοποίηση στην Ελευσίνα, την Πέμπτη 21/01, με συμβολικό αποκλεισμό της κεντρικής οδού της Ελευσίνας, με υποδειγματικό τρόπο, τηρώντας μέτρα και αποστάσεις. Την Τετάρτη που μας πέρασε, 03/02, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας ύστερα από κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, στο πλαίσιο της μέρας δράσης για την ενίσχυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ ακολούθησε πορεία που κατέληξε στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής».


Ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας, μιλώντας για τη σημασία των πρωτοβουλιών και των κινητοποιήσεων σημείωσε: «Η ίδια η πραγματικότητα, οι καταγγελίες των εργαζομένων, έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη συντονισμού των σωματείων της περιοχής. Αυτός ο συντονισμός που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία, συσπείρωσε στην πορεία και άλλα σωματεία. Το μεγάλο επίτευγμα είναι ότι όλη αυτή η δράση, μας έφερε πιο κοντά με τους εργαζόμενους από περισσότερους χώρους εργασίας. Καταφέραμε, να φτάσουμε με τις ανακοινώσεις μας, με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς σε χιλιάδες εργαζόμενους της περιοχής. Αποκτήσαμε καλύτερη εικόνα, για το τι ισχύει σχετικά με την πανδημία. Η δράση αυτή, ξεφόβισε τους εργαζόμενους, οι οποίοι κατήγγειλαν τα κρούσματα και τα ελλιπή μέτρα στα Σωματεία. Τσακίστηκε, η προπαγάνδα της κυβέρνησης περί "ατομικής ευθύνης", η οποία επέμενε στο να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες αλλά και τις ευθύνες της εργοδοσίας. Απαντήθηκε, ακόμα, η προσπάθεια της κυβέρνησης να στοχοποιήσει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες για τη διάδοση του ιού, όταν οι διαχρονικές κυβερνητικές επιλογές, τους έχουν βάλει στο περιθώριο και τους στερούν την πρόσβαση σε δομές Υγείας, ενώ παράλληλα συντηρούν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους. Δεν πέρασε στους εργαζόμενους, η παραλυτική λογική του "να περάσει η πανδημία" και μετά θα λογαριαστούμε»


Στη συζήτηση απασχόλησαν συνολικότερα ζητήματα, όπως η κατάσταση στα σχολεία, οι συνθήκες στους μεγάλους χώρους δουλειάς, οι ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι μετανάστες - όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε «ζουν μέσα σε παραπήγματα, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον» - οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή ή σε εκ περιτροπής εργασία, που μετά βίας τα βγάζουν πέρα. Μεταφέρθηκε πείρα από τις παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, όπως οι γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στον κλάδο μετάλλου, οι κοινές περιοδείες σε μεγάλους εργασιακούς χώρους από κοινού με αγωνιστές υγειονομικούς από το Θριάσιο Νοσοκομείο.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στη συζήτηση για τις μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας με τα σωματεία να δεσμεύονται για νέες κινητοποιήσεις, για το θέμα αυτό, το επόμενο διάστημα, όπως παρεμβάσεις στο Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου, σύνταξη κειμένου με το πλαίσιο αιτημάτων και συλλογή υπογραφών από τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς.

Ακόμα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη κάθε σωματείο να αναπτύξει ιδιαίτερο σχέδιο δράσης, προσαρμοσμένο στο χώρο ευθύνης του. Για αυτό το ζήτημα ο Νίκος Τουτουντζάκης στην εισήγησή του σημείωσε: «Στον προσανατολισμό μας πρέπει να είναι σταθερά, όλη η δουλειά που κάνουμε να στοχεύει στο παραπέρα χτίσιμο και δυνάμωμα των σωματείων μας. Βελτιώνοντας τη λειτουργία των οργάνων και διευρύνοντας τον κύκλο των πρωτοπόρων εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στο πλευρό των διοικήσεων. Σταθεροποιώντας τις εξορμήσεις και τις περιοδείες μας στους χώρους δουλειάς. Στήνοντας ποδάρια μέσα σε περισσότερα εργοστάσια και επιχειρήσεις, κάνοντας νέες εγγραφές και συγκροτώντας σωματειακές επιτροπές και επιτροπές ΥΑΕ».


Τα νέα μας

 • «Δεν θα πληρώσουμε ξανά!» 29 Απριλίου 2020

  Την Τρίτη 28/4, ημέρα που είχε οριστεί από τα ταξικά συνδικάτα σαν...

  Περισσότερα...

 • «ΚΑΘΑΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΑΣΤΡΑΠΕΣ ΔΕ ΦΟΒΑΤΑΙ» 24 Απριλίου 2020

  H Εταιρεία «ΑΝΑΛΚΟ» θορυβήθηκε από την παρέμβαση του Συνδικάτου μας...

  Περισσότερα...

 • «μεταμνημονιακή εποχή» 21 Απριλίου 2019

  Ιδού η «μεταμνημονιακή εποχή» με την οποία μας παραμυθιάζει η...

  Περισσότερα...

 • «ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ» 18 Απριλίου 2020

  Καλημέρα λοιπόν αναγνώστη και αναγνώστρια. Είμαστε η άλλη φωνή, που...

  Περισσότερα...

 • 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ 19 Φεβρουαρίου 2020

  Με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ, παρουσιάζoυμε...

  Περισσότερα...

© 2021 Σ.Ε.Μ.Α. & Ε.Ν.Β.Ε.. All Rights Reserved. Powered by Metallergatis