1Η ΜΑΗ ΗΜΕΡΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΚΑΓΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Μετά το 1860, μεγάλα διεθνή ιστορικά και επαναστατικά γεγονότα, που αναδεικνύουν την εργατική τάξη στην αυτοτελή πολιτική ταξική δράση της, η οποία βάζει τη σφραγίδα της στις κοινωνικές εξελίξεις, όπως η δράση της «Διεθνούς Ένωσης Εργατών» που ιδρύθηκε από τους Μαρξ - Ενγκελς το 1864, η Παρισινή Κομμούνα το 1871, αλλά και οι μεγάλοι εργατικοί αγώνες στη Δυτική Ευρώπη και στην Αμερική – 1886 απεργία εργατών Σικάγο για το 8ωρο - επηρεάζουν τμήματα της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, αλλά και ένα τμήμα αστών δημοκρατών διανοουμένων. Αποτέλεσμα αυτής της επίδρασης ήταν η έκδοση πολλών εφημερίδων και ταυτόχρονα η εμφάνιση των πρώτων σοσιαλιστικών ομίλων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.. Πιο οργανωμένη και ανεπτυγμένη δραστηριότητα γύρω από τις σοσιαλιστικές ιδέες αναπτύσσεται το 1890, όταν ο Σταύρος Καλλέργης ιδρύει τον «Κεντρικό Σοσιαλιστικό Σύλλογο» στην Αθήνα, με παραρτήματα και σε άλλες πόλεις.
Το 1892 διοργανώθηκε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του τότε 25χρονου φοιτητή του Πολυτεχνείου Σταύρου Καλλέργη. Το 1893, 2.000 διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894, γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με 10 συλλήψεις και τον Αύγουστο ακολουθεί σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το 1936 έχουμε τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στον Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης. Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν επτά με οκτώ εργάτες. Σε αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη.
Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση του Ρίτσου για τον «Επιτάφιο».
Μέρα Μαγιού μου μίσεψες
μέρα Μαγιού σε χάνω
άνοιξη γιε που αγάπαγες
κι ανέβαινες απάνω
Στο λιακωτό και κοίταζες
και δίχως να χορταίνεις
άρμεγες με τα μάτια σου
το φως της οικουμένης
Και μου ιστορούσες με φωνή
γλυκιά ζεστή κι αντρίκεια
τόσα όσα μήτε του γιαλού
δεν φτάνουν τα χαλίκια
Και μου `λεγες πως όλ’ αυτά
τα ωραία θα `ναι δικά της
και τώρα εσβήστης κι έσβησε
το φέγγος κι η φωτιά της
Οι 200 της Καισαριανής
Άνοιξη του 1944. Ο Κόκκινος Στρατός κυνηγά ήδη τους ναζί. Κι εδώ στη χώρα μας ο ΕΛΑΣ τους καταφέρνει σημαντικά χτυπήματα. Το θεριό λυσσομανά. Με πρόσχημα τον σκοτωμό ενός Γερμανού αξιωματικού στους Μολάους της Λακωνίας διατάσσεται η εκτέλεση 200 κομμουνιστών κρατουμένων. Είναι 1η Μάη του '44. Όχι τυχαία η μέρα που οι Γερμανοί αποφασίζουν να δολοφονήσουν τους 200.
Στις 7.30 το πρωί, στήνουνε χορό. «Ελάτε παιδιά να χορέψομε, να δουν οι Γερμανοί πώς πεθαίνουν οι Έλληνες», λέει ο Ναπολέων Σουκατζίδης.
Καθώς τα καμιόνια προχωρούν, ο δρόμος γεμίζει με σημειώματα. Τα ρίχνουν οι μελλοθάνατοι. Μερικά απ' αυτά είχαν καρφιτσωθεί σε κάποιο ρούχο που πετάχτηκε κι αυτό στο δρόμο. Άλλα τα παρέλαβαν, κόκκινα απ' το αίμα, οι συγγενείς. Πέντε αράδες το πολύ το καθένα.
Κι ένα ονοματεπώνυμο. «Πρωτομαγιά. Γεια σας όλοι, πάμε στη μάχη. Κώστας Τσίρκας 1-5-44», λέει το ένα. «Παύλος Καρατζάς. Εξόριστος από το 1936. Με πήραν για εκτέλεση, 1η Μαΐου 1944», το άλλο. «Η τελευταία μου σκέψη μαζί σου», γράφει ο Ναπολέων Σουκατζίδης στην αγαπημένη του. «Η αδελφούλα μου να πάρει τη θέση μου στο ΚΚΕ», γράφει ο Σ. Σαββόπουλος, που απ' το '37 ήταν στην Ακροναυπλία.
Στις 12 το μεσημέρι αρχίζουν οι πρώτες ριπές. Ανά εικοσάδες, στήνονται στον τοίχο. Στις δύο το μεσημέρι, τελειώσαν.
Την επόμενη μέρα, ο λαός της Καισαριανής αψηφά την τρομοκρατία και μετονομάζει το δρόμο που κύλησε το αίμα, την οδό Σκοπευτηρίου, σε «ΟΔΟ ΗΡΩΩΝ».
1Η ΜΑΗ 2021
Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες
Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη και το λαό μετά από ένα χρόνο πανδημίας κι ενώ εξελίσσεται ήδη νέα οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση φέρνει το ένα νομοσχέδιο μετά το άλλο για τη θωράκιση των κερδών των ομίλων, ενώ δυναμώνει την καταστολή απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό. Φέρνει νέο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, κάνει νόμο τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, προχωράει σε νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, στο φακέλωμα πρωτοπόρων συνδικαλιστών, στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.
Το Συνδικάτο μας έχει αποδείξει ότι δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε . Δίνουμε τη μάχη να μη χάσουμε τις κατακτήσεις μας και να διεκδικήσουμε να δουλεύουμε με ασφάλεια σε οποιεσδήποτε συνθήκες.
135 χρόνια μετά το Σικάγο ο τροχός της ιστορίας πίσω δεν πάει!
Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής!
Δίνουμε αγωνιστικό απεργιακό ραντεβού την Πέμπτη 6 Μάη στις συγκεντρώσεις: ΑΘΗΝΑ - ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 10:00 Π.Μ. ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΣΤΙΣ 10:30 Π.Μ. ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ ΣΤΙΣ 10:30 Π.Μ. |
Το Συνδικάτο μας σας καλεί να πάρετε μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις εν όψει της Πρωτομαγιάς την Τετάρτη 28/4/2021:
- Στο μνημείο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα στις 08:00.
- Στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα στις 18:00
Επίσης στα πλαίσια των εκδηλώσεων ολιγομελής αντιπροσωπεία του Συνδικάτου μας θα καταθέσει στεφάνι στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ την Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ 1.30 το μεσημέρι, τιμώντας τη μνήμη των εκτελεσθέντων πατριωτών, εργατών του Εργοστασίου ΜΑΛΤΣΙΝΙΩΤΗ (μετέπειτα ΠΥΡΚΑΛ), από τους Γερμανούς, για το σαμποτάζ σε κινητήρες γερμανικών αεροπλάνων .
Τέλος η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα καταθέσει στεφάνια το Σάββατο 1η Μάη στις 11.00 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και στο Πολυτεχνείο (προσυγκέντρωση το Σάββατο 10.30 π.μ. στο παρκάκι δίπλα στο ξενοδοχείο CARAVEL , όπου θα ακολουθήσει πορεία προς το Σκοπευτήριο).
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ