Συνάδελφοι,
Την Τετάρτη 21/9 ένας ακόμα εργάτης έχασε την ζωή του πάνω στο μεροκάματο, πέφτοντας στο κενό από ύψος 12 μέτρων ενώ εκτελούσε εργασίες μόνωσης σε κτίριο της «ΕΛΑΣΤΡΟΝ», στον Ασπρόπυργο.
Είναι εξοργιστικό η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας, η περιοχή του Θριασίου, να μετατρέπεται καθημερινά σε παγίδα θανάτου. Είναι εξοργιστικό να θρηνούμε άλλον έναν νεκρό μέσα σε λίγες μέρες, αφού στις 8/9 ένας ακόμη εργαζόμενος έχασε την ζωή του σε εργοστάσιο πλαστικών και πάλι στον Ασπρόπυργο, ενώ στις 20/9, άλλοι δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και επισκευής της παλιάς γέφυρας, στον κόμβο Νέας Περάμου στα Μέγαρα.
Γνωρίζουμε καλά και από τον δικό μας κλάδο τις αιτίες για τον βαρύ φόρο αίματος που πληρώνει καθημερινά η εργατική τάξη. Δεν είναι ούτε η κακιά στιγμή, ούτε η αμέλεια των ίδιων των θυμάτων, όπως προκλητικά ισχυρίζονται οι εργοδότες.
Η απουσία μέτρων και ελέγχων για την ασφαλή εργασία, η ελλιπής συντήρηση εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, η ελλιπής εκπαίδευση των εργαζομένων και η εντατικοποίηση συνθέτουν την γενική εικόνα των χώρων δουλειάς με τις πλάτες της Κυβέρνησης και του κράτους. Η απουσία όλων των αναγκαίων όρων για την προστασία της ζωής είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής που καλεί τον λαό να ζήσει με τα επιδόματα της ανέχειας και βαφτίζει τις δαπάνες για τις ανάγκες του ως «κοστολογημένα μέτρα ».
Απαιτούμε να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια του ατυχήματος. Ειδικότερα:
- Να προσδιοριστεί αν τηρήθηκε η σειρά των μέτρων πρόληψης για πτώση από ύψος. Αν στον χώρο εργασίας είχε προηγηθεί η εγκατάσταση όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφαλή εκτέλεση εργασιών (κιγκλιδώματα, δίχτυα προστασίας, ειδικό αντιπτωτικό προπέτασμα κ.ά.)
- Να προσδιοριστεί αν υπήρχε η καταλληλόλητα των καιρικών συνθηκών για εργασία σε ύψος, την ώρα του ατυχήματος.
- Να προσδιοριστεί αν η εργοδοσία είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη εκπαίδευση που απαιτείται για τις εργασίες σε ύψος, αν διέθετε Ιατρική Βεβαίωση Καταλληλόλητας για εργασία σε ύψος για το συγκεκριμένο εργαζόμενο.
- Να προσδιοριστεί αν η εργοδοσία είχε εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (όπως κράνος, κατάλληλα υποδήματα ασφαλείας και άλλα μέσα ατομικής προστασίας, ανάλογα με το είδος της εργασίας και τους κινδύνους, όπως και ολόσωμης ζώνης ασφάλειας).
Δε θα δεχθούμε να βάζουμε τη ζωή μας καθημερινά σε κίνδυνο. Συσπειρωμένοι στο Σωματείο μας παλεύουμε για:
- Να ενισχυθούν ουσιαστικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους (ΣΕΠΕ, ΚΕΠΕΚ), με μόνιμο προσωπικό από έμπειρους επιθεωρητές, να πολλαπλασιαστούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς. Να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο που περιορίζει την δικαιοδοσία τους, την υποχρεωτικότητα για την εφαρμογή των αποφάσεων τους από τους εργοδότες.
- Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη.
- Να προσλαμβάνεται όλο το αναγκαίο προσωπικό για κάθε εργασία για να αποφεύγονται λάθη από την εντατικοποίηση της εργασίας.
- Μέτρα προστασίας σε κάθε χώρο δουλειάς.
Οργανωνόμαστε στο Σωματείο, εκλέγουμε επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς.
Δεν προσαρμοζόμαστε στην φτώχεια, στην ανέχεια και στο θάνατο! Η προστασία της ζωής είναι υπόθεση του συλλογικού αγώνα κόντρα σε κυβέρνηση-εργοδοσία και το κράτος τους!
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια
και στους οικείους του αδικοχαμένου συναδέλφου μας
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ