Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Στα Δικαστήρια του Πειραιά συγκεντρώθηκαν το πρωί της Πέμπτης οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοπισκευαστικής Ζώνης, στο πλαίσιο της σημερινής νέας 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Έφτασαν με μοτοπορεία που ξεκίνησε νωρίτερα από την Ζώνη στο Πέραμα, όπου έκαναν απεργιακή συγκέντρωση.
Η συγκέντρωση στα Δικαστήρια του Πειραιά έγινε καθώς σήμερα, μετά από 5 ολόκληρα χρόνια, εκδικάζεται η υπόθεση για θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε το 2019 σε ιδιωτικό ναυπηγείο στο Πέραμα.
Και με τη σημερινή νέα απεργιακή κινητοποίηση διεκδίκησαν: Εντατικοποίηση των ελέγχων. Να γίνονται έλεγχοι εφτά μέρες τη βδομάδα και σε ώρες πέραν του ωραρίου Δημοσίου. Πενταμελείς επιτροπές και στα μεγάλα ναυπηγεία. Τεχνικούς Ασφαλείας από λίστες του Λιμεναρχείου. Υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ καθώς και των διατάξεων που περιλαμβάνει για τα μέτρα προστασίας. Άμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας και του Πυροσβεστικού Σταθμού στο Πέραμα.
Μάρτυρες υπεράσπισης στο πλευρό της οικογένειας του εργαζόμενου ήταν ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και ο Δημήτρης Δημόπουλος, γγ του Παραρτήματος Πειραιά του Κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής.
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους έξω από τα Δικαστήρια Πειραιά, ο Σ. Πουλικόγιαννης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι 5 χρόνια μετά το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που έγινε το 2019 η δίκη είναι ακόμα σε πρώτο βαθμό, ενώ δεν τιμωρήθηκε κανένας, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση για να βγάλει την απεργία των εκπαιδευτικών παράνομη, εκδικάστηκε και βγήκε παράνομη σε 8 ώρες. Εκεί η Δικαιοσύνη, τόνισε ο Σ. Πουλικόγιαννης, λειτουργεί με αστραπιαίες ταχύτητες, ενώ όταν πρόκειται για εργαζόμενο που έχασε τη ζωή του πάει όχι μόνο με ρυθμούς «χελώνας», αλλά και βεβαίως δεν είναι «τυφλή».
Ανέφερε επίσης ότι το κόστος για τη λειτουργία των Επιτροπών Ελέγχου, όπως τις διεκδικούν, είναι μόλις 120.000 ευρώ τον χρόνο για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων στη Ζώνη, των λιμενεργατών και των ναυτεργατών, για συνολικά 30.000 εργαζόμενους σε υψηλής έντασης εργασία και επικινδυνότητα.
«Πάνω στα κορμιά μας γίνεται η "ανάπτυξη" στη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία Ελλάδας», σημείωσε ο Άκης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, μιλώντας στη συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια του Πειραιά.
Ενώ με την ολοκλήρωση της κινητοποίησης τονίστηκε ότι σε νέα γενική συνέλευση το επόμενο διάστημα θα καθοριστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.
Νωρίτερα η συγκέντρωση το πρωί στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα έγινε μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών.
Μίλησαν ο Άκης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου και ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών.
Σε απεργιακό κλοιό το λιμάνι του Πειραιά
Σε νέα 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο προχωρούν επίσης οι ναυτεργάτες, μετά από απόφαση της ΠΝΟ, με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» να ξεκαθαρίζουν: «Όλα θα κριθούν στους καταπέλτες!», «να μη λύσει κάβος, να μη γυρίσει προπέλα». Καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση την Παρασκευή 25 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ. μπροστά στο πλοίο «ΕΛΥΡΟΣ» (Αγ. Διονύσιος).
Επίσης, το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, που εκπροσωπεί τους λιμενεργάτες της COSCO, αποφάσισε πως θα συζητήσει σε Γενική Συνέλευση σήμερα Πέμπτη στις 2 μ.μ. πρόταση για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα.