• +30 210 4110148 - 4129496
 • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ!

Απεργία 24/09

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Όλοι στην απεργία την Τρίτη 24/9/2019

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Συνάδελφοι, 

Δίνουμε μαζική, δυναμική, ταξική απάντηση στη σχεδιασμένη επίθεση από ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΣΕΒ – ΓΣΕΕ, στο χτύπημα του εργατικού κινήματος, των συλλογικών διαδικασιών των σωματείων. Επίθεση που στόχο έχει να βάλει στο γύψο τα σωματεία, το συνδικαλιστικό κίνημα, τη συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων για να περνά η αντιλαϊκή πολιτική χωρίς αντιδράσεις.  

Ετοιμάζουν νέα μέτρα που θα χειροτερεύουν τη ζωή μας, γι’ αυτό παίρνουν τα μέτρα τους. Να τους χαλάσουμε τα σχέδια.

Ο “αναπτυξιακός” νόμος που έφερε η κυβέρνηση, δίνει γη και ύδωρ στους «επενδυτές» με παράλληλο τσάκισμα στα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Μετά από 10 χρόνια κρίσης και τριών μνημονίων που σαν οδοστρωτήρας πέρασαν πάνω από τις ζωές μας και μας ανάγκασαν να πληρώσουμε την κρίση τους, έρχονται τώρα να μας χρεώσουν και την ανάπτυξή τους. 

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει: 

 • Το οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων. Για την όποια επέκταση τους προστίθεται και ο όρος να υπάρχει “τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου”. 
 • Την ενίσχυση ξανά των  ενώσεων προσώπων που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Να θυμίσουμε ότι πάνω από 1500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες τα έτη 2012-2013 για να κατεβάσουν τους μισθούς στο ύψος του κατώτερου και τα 586 ευρώ. 
 • Τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων. Δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων άθλιων μισθών. Ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω! 
 • Την θέσπιση «ηλεκτρονικού μητρώου» και καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις γενικές συνελεύσεις και απεργίες. 
 • Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ 
 • Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα την μη αναγνώριση των ενσήμων! 
 • Υπονομεύει την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης με το πλαφόν 12% που βάζει δήθεν για καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης 
 • Ορίζει τον Υπουργό Εργασίας ως “ανώτατο άρχοντα”, για να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Δηλαδή ο  Γ. Βρούτσης, ο γνωστός υπουργός Εργασίας, με τις γνωστές αντεργατικές περγαμηνές (δίωξη 35 στελεχών συνδικάτων και σωματείων, χτύπημα και απολύσεις στην Χαλυβουργία), θα υπερβαίνει των καταστατικών των σωματείων, τις συλλογικές αποφάσεις τους για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για απεργίες. Θα μας φακελώνει όπως νομίζει, θα δίνει τα στοιχεία των συνδικάτων όταν θέλει, θα απαγορεύει με εμπόδια την συλλογική δράση και τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων, θα μετατρέπει εν ολίγοις τα καταστατικά των σωματείων σε “κουρελόχαρτα”. 
 • Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο και καθιερώνει ηλεκτρονική ψηφοφορία και με υπουργικές αποφάσεις θα καθορίζονται οι “λεπτομέρειες” που μόνο τέτοιες δεν είναι. Δηλαδή κάθε θέμα σχετικά με την δημιουργία του Μητρώου και τι στοιχεία θα περιλαμβάνει, τη δημοσιότητα αυτών των στοιχείων, κάθε τεχνική λεπτομέρεια, που θα χορηγούνται αυτές οι πληροφορίες, τους όρους προστασίας αυτών των ευαίσθητων δεδομένων. 

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε εμπόδια στην προκήρυξη απεργίας και τώρα αυτή της ΝΔ ενισχύει το αντεργατικό πλαίσιο νομίζοντας ότι θα σαρώσουν τα πάντα. Είναι γελασμένοι. 

Καλούμε: 

 • όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν απόφαση μέσα από συλλογικές διαδικασίες, 
 • όλα τα επιχειρησιακά Δ.Σ. του κλάδου να προχωρήσουν προς ενημέρωση των εργαζομένων και να πάρουν αγωνιστική απόφαση για συμμετοχή στα συλλαλητήρια και στην απεργία, με το ΠΑΜΕ.  

Με πρόσχημα την κρίση των προηγούμενων χρόνων οι μισθοί μας έμειναν καθηλωμένοι και μειώθηκαν. Σταμάτησε να ισχύει η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση και μια σειρά δικαιώματα μας χάθηκαν, στο όνομα δήθεν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.  

Αυτά αποδείχθηκαν κούφια λόγια μιας και στην πλειοψηφία του κλάδου μας πλέον ισχύει: 

 • Η απληρωσιά σε μεγάλα εργοστάσια του κλάδου, όπως σε Ναυπηγεία, Χαλυβουργική κ.α. 
 • Η εργολαβοποίηση δίνει και παίρνει, αφού σε αρκετά εργοστάσια αντικαθιστούν τους μόνιμους εργαζόμενους με εργολαβικούς για να τους πληρώνουν πιο φθηνά, για να έχουν συμβάσεις που θα λήγουν και θα είμαστε πιο εκμεταλλεύσιμοι από τους εργοδότες. 
 • Τσάκισμα των συλλογικών συμβάσεων και η αντικατάσταση τους με ατομικές, όπου σαν βάση είναι η ΕΓΣΣΕ και ο κατώτατος μισθός. 
 • Επίθεση σε όποιον διεκδικεί, ακόμα και τα αυτονόητα, με απολύσεις και διώξεις. 

Υπάρχει όμως και ο άλλος δρόμος εκεί που βαδίζουν οι ταξικές δυνάμεις. Εκεί όπου η δράση οργανώθηκε από το Συνδικάτο μας και από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ για να απαντήσουμε στην επίθεση της εργοδοσίας προβάλλοντας και απαιτώντας τις δικές μας ανάγκες. 

 • Ο 9μηνος αγώνας των συναδέλφων στη Ζώνη με συνελεύσεις και μαζικές διαδικασίες για την υπογραφή και επιβολή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης, με αυξήσεις. 
 • Τη μονιμοποίηση όλων των εργολαβικών εργαζόμενων στα Ναυπηγεία. 
 • Την ανάκληση απολύσεων σε μια σειρά χώρους αγωνιστών συναδέλφων, όπως στην περίπτωση της εταιρίας Αφοί Βλάχου στον κλάδο του Τύπου. 
 • Την μάχη για υπογραφή Σύμβασης στη ΣΙΔΕΝΟΡ, του ομίλου Στασινόπουλου. 

Συνεχίζουμε την πάλη μας, ενάντια στα νέα μέτρα κυβέρνησης – ΣΕΒ – ΕΕ – ΓΣΕΕ. Η απάντηση μας είναι το μαζικό, ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα, όπου μέσα από συνελεύσεις και μαζικές διαδικασίες θα δώσει οργανωμένη απάντηση, διεκδικώντας ότι μας ανήκει, για τη ζωή που μας αξίζει. 

Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, σύγχρονα δικαιώματα! 

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ  

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ 

 
 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ 


Τα νέα μας

 • «μεταμνημονιακή εποχή» 21 Απριλίου 2019

  Ιδού η «μεταμνημονιακή εποχή» με την οποία μας παραμυθιάζει η...

  Περισσότερα...

 • 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ 19 Φεβρουαρίου 2020

  Με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ, παρουσιάζoυμε...

  Περισσότερα...

 • 3ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 26 Ιουνίου 2019

  3ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΗ ώρα 12.00- 15.00...

  Περισσότερα...

 • Mαζικό συλλαλητήριο εργατών 28 Μαρτίου 2019

  Με μαζικό συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως απαίτησαν «Συνδικάτα...

  Περισσότερα...

 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 28 Φεβρουαρίου 2019

  Συνδικάτα εργατών όχι των εργοδοτών Αγώνας μέχρι τέλους να πεταχτούν έξω από τα...

  Περισσότερα...

© 2020 Σ.Ε.Μ.Α. & Ε.Ν.Β.Ε.. All Rights Reserved. Powered by Metallergatis