• +30 210 4110148 - 4129496
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Όπως είχαμε πει και στην προηγούμενη ανακοίνωση μας, πάγιο αίτημα μας είναι η επαναλειτουργία του ναυπηγείου με όλες τις δραστηριότητές του. Μόνη προϋπόθεση που βάζαμε, όλοι οι εργαζόμενοι να πληρωνόμαστε κανονικά τον μισθό μας στο 100%, με σεβασμό στα δικαιώματα μας που απορρέουν από την υπάρχουσα ΣΣΕ και το εργατικό δίκαιο με βασικότερα τα παρακάτω:

  • Μόνιμη και σταθερή εργασία με 8ωρο – 5ημερο - 40ωρο.
  • Κανονική άδεια – επίδομα αδείας
  • Δώρα Χριστουγέννων- Πάσχα – παροχές (σάντουιτς, γάλα, αρνάκι – γαλόπουλα).
  • Κατοχυρωμένες αργίες από το κράτος.
  • Προσαυξήσεις: υπερωρίας – νυχτερινών –Σαββάτου/Κυριακής.
  • Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια μας – Μ.Α.Π (φόρμες, γάντια, άρβυλα).
  • Εξασφαλισμένη μεταφορά του προσωπικού - ασθενοφόρο
  • Τμήματα- ειδικότητες- τεχνίτες, υπάλληλοι.

Επίσης είχαμε προειδοποιήσει ότι από το σχέδιο εξυγίανσης φαίνεται ξεκάθαρα ότι το ναυπηγείο οδηγείται να μετατραπεί σε ειδική οικονομική ζώνη, οπού δεν θα ισχύει τίποτα από τα παραπάνω.

Σήμερα λίγες μόνο μέρες μετά την φιέστα, στην οποία παραβρέθηκαν κυβερνητικά στελέχη, τοπικοί παράγοντες, η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου και ο νέος εργοδότης, στην οποία ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία του ναυπηγείου, καλωσορίζοντας μάλιστα το πρώτο προς επισκευή πλοίο, επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας. Η νέα εργοδοσία επιβάλει σε συνεργασία με την πλειοψηφία του σωματείου την καταστρατήγηση της ΣΣΕ και του ισχύοντος εργατικού δικαίου, εφαρμόζοντας ωρομίσθιο με δουλειά για όσους έχει και για όσο έχει, μη αναγνωρίζοντας στοιχειώδη δικαιώματα της εργατικής νομοθεσίας, όπως, τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα, το επίδομα αδείας, η προσαύξηση σε υπερωρία, σαβ/κο, νυχτερινά.

Η νέα εργοδοσία θα έπρεπε συμπληρωματικά στην σύμβαση του ΠΝ που πληρώνει το 70% των μισθών μας, πάρα πολύ απλά να κάνει το αυτονόητο και να καταβάλει το υπόλοιπο 30%, αστείο ποσό λαμβάνοντας υπόψη ότι άνοιξε και ο εμπορικός τομέας. Θα τηρούσε δηλαδή την εργοστασιακή σύμβαση και όλα θα κυλούσαν ομαλά στην επαναλειτουργία του ναυπηγείου. Γιατί δεν το έκανε ; ; ;

Γιατί με την επαναλειτουργία του ναυπηγείου και του εμπορικού τομέα, θέλει να καθιερώσει νέες εργασιακές σχέσεις. Κι αν δεν παίρνουμε τώρα το υπόλοιπο 30% του μισθού μας, την ώρα που είναι σίγουρο το 70%, να αναλογιστούμε τι μας περιμένει όταν θα σταματήσει η Σύμβαση του ΠΝ.

Την ιδία στιγμή στον κλάδο μας υπάρχει πάρα πολύ δουλειά σε όλα τα ναυπηγεία και την Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη κι ενώ χιλιάδες συνάδελφοί μας δουλεύουν και αμείβονται με πολύ καλά μεροκάματα, με συμβάσεις που έχουν εξασφαλισμένα δώρα, επιδόματα, 7ωρο 5θημερο 35ωρο… εμάς μας καλούν να δουλεύουμε τσάμπα για να μαζεύουμε 2ευρα κι αυτό ούτε καν με επίσημο τρόπο, πουθενά γραμμένο, με αποτέλεσμα όλοι να ρωτούν πως θα πληρώνονται και να δημιουργείται ένα μπάχαλο.

Είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία του σωματείου μας πουλάει στο νέο εργοδότη σαν φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό, πλήρως αναλώσιμο. Είναι αυτό για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει πριν τις εκλογές του σωματείου, αν οι όροι με τους οποίους θα γυρίζαμε για δουλειά θα ήταν καλοί, θα τους είχαν ανακοινώσει προεκλογικά. Μας είχαν πουλήσει από πριν αλλά το έκρυβαν φοβούμενοι την κάλπη.

Πέρα από τις εργασιακές σχέσεις όμως πιο σπουδαίο αγαθό είναι η υγεία όλων μας. Καλούμαστε να δουλέψουμε σε ένα εργοστάσιο που ο εμπορικός του τομέας είναι παροπλισμένος και απαξιωμένος εδώ και χρόνια. Οι υποδομές του θέλουν άμεση συνολική συντήρηση και επισκευές γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι πάρα πολλοί. Η συντήρηση του ναυπηγείου για να δουλεύουμε με ασφάλεια δεν μπορεί να γίνεται με ημίμετρα «και βλέπουμε» … Καθιστούμε όλους υπεύθυνους για το αν συμβεί οτιδήποτε. Καλούμε την εργοδοσία και την πλειοψηφία του σωματείου να λάβουν τα μέτρα τους γιατί θα είναι υπόλογοι αν συμβεί το οτιδήποτε σε οποιοδήποτε συνάδελφο.

Απαιτούμε να γίνει σεβαστή η εν ισχύ επιχειρησιακή σύμβαση από τη νέα εργοδοσία και να καταβάλλεται σε όλο το προσωπικό το υπόλοιπο 30% του μισθού μας.

Να μην βαφτίζονται τα 2000 ευρώ που είναι προκαταβολή από τα οφειλόμενα δεδουλευμένα, δώρο Χριστουγέννων και να μας καταβληθεί κανονικά το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας μέχρι το τέλος του έτους καθώς και ότι απορρέει από την σύμβαση μας.

Καλούμε την πλειοψηφία του Σωματείου με τη νέα χρονιά να προχωρήσουμε σε Γενική Συνέλευση για διαπραγμάτευση νέας ετήσιας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης με βάση την υπάρχουσα με την εργοδοσία.

Να απαιτήσουμε: πρώτον ( κι εδώ θα φάνει ποιος όντως νοιάζεται να διορθωθεί η κατάφορη αδικία στους χαμηλόμισθους ) να κατοχυρωθεί εγγράφως κι όχι στα λόγια, το κατώτερο μεροκάματο στα ναυπηγεία, στα 52 ευρώ μεικτά (1.100ευρω μισθό καθαρά), δεύτερον, αύξηση 10% σε όλο το προσωπικό στο ύψος δηλαδή, της αύξησης του κατωτέρου μισθού που έχει δοθεί από την κυβέρνηση το 2022.


© 2023 Σ.Ε.Μ.Α. & Ε.Ν.Β.Ε.. All Rights Reserved. Powered by Metallergatis