• +30 210 4110148 - 4129496
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

      Ενημερωθήκαμε σήμερα 30 Απριλίου 2026 ότι υπήρξε απειλητικό τηλεφώνημα στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του KKE που αφορούσε συνάδελφο μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου μας και εκπρόσωπο μας στην επιτροπή ελέγχου των μέτρων προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Η απειλή μάλιστα συνδέθηκε άμεσα με την επίθεση που δέχθηκε στις 7 Γενάρη του 2025 ο Πρόεδρος των Ναυπηγοξυλουργών, επίσης μέλος της επιτροπής ελέγχου για τα μέτρα προστασίας, από τραμπούκους της εργοδοσίας.

      Τη στιγμή που οι χώροι εργασίας έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη κοιλάδα των Τεμπών με την Κυβέρνηση να βάζει πλάτη στην εργοδοσία να κερδοσκοπεί σε βάρος της υγείας μας, τα σωματεία μας δίνουν καθημερινή μάχη στους χώρους δουλειάς για την τήρηση των μέτρων προστασίας. Η δράση μας ενοχλεί και στοχοποιείται. Η Κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την μη μεταβίβαση των παραβάσεων που διαπιστώνονται στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες,  για να καταλογισθούν οι νόμιμες κυρώσεις στους παραβάτες.

      Η Κυβέρνηση έχει επίσης τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει η έρευνα για την επίθεση στον συνάδελφο Πρόεδρο των Ναυπηγοξυλουργών. Προειδοποιούμε προς πάσα κατεύθυνση ότι τα Σωματεία μας ακόμη πιο ισχυρά μετά και τις πρόσφατες αρχαιρεσίες όπου εκφράστηκε έμπρακτα πρωτοφανής συσπείρωση των μεταλλεργατών δεν τρομοκρατούνται. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω ούτε για μια στιγμή στον αγώνα μας για να γυρίζουμε πίσω στα σπίτια μας ασφαλείς.

      Το επόμενο διάστημα μάλιστα θα πάρουμε μέτρα κλιμάκωσης της παρέμβασης μας.

Απαιτούμε απο την Κυβέρνηση άμεση στήριξη των Επιτροπών Ελέγχου, να δοθεί εντολή να διαβιβάζονται οι παραβάσεις στις αρμόδιες Υπηρεσίες και να διαλευκάνει άμεσα ποιοι βρίσκονται πίσω απο τις επιθέσεις και τις απειλές.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΟΥΛΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ  ΧΑΝΤΖΑΡΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

                                                         

                           


Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Σήμερα Τρίτη 28 Απριλίου 2026 γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα εργατικού ατυχήματος που έγινε στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος στο πλοίο ANDROS KING.

Ο συνάδελφος τραυματίστηκε στο μάτι στην προσπάθεια  του να κόψει σε επιτραπέζιο δίσκο,  όπου το  κομμάτι εκσφεδονίστηκε και τον χτύπησε στο μάτι.

Άμεσα συνάδελφοι μέλη των Διοικήσεων των Σωματείων μας ειδοποίησαν το ασθενοφόρο και ο συνάδελφος διακομίστηκε  στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο,  όπου και  παραμένει.

Αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η πίεση που ασκείται   από τις Επιχειρήσεις για γρήγορη ολοκλήρωση ενός έργου,  οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ατυχήματα μικρά ή μεγάλα.

Δεν θα μείνουμε  με τα χέρια σταυρωμένα να περιμένουμε  πότε θα θρηνήσουμε  έναν ακόμα συνάδελφο  μας.

Στεκόμαστε δίπλα στο συνάδελφο και του ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση.

 

Απαιτούμε  :

  • Άμεση διαλεύκανση των αιτιών του ατυχήματος .
  • Εντατικοποίηση των ελέγχων τώρα. Να γίνονται έλεγχοι 7 ημέρες την εβδομάδα και σε ώρες πέραν του ωραρίου δημοσίου.
  • 5μελεις επιτροπές και στα μεγάλα ναυπηγεία .  
  • Τεχνικοί ασφαλείας από λίστες του Λιμεναρχείου.
  • Υποχρεωτικότητα της Σ.Σ.Ε. καθώς και των διατάξεων που περιλαμβάνουν τα μέτρα προστασίας της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων.
  • Άμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας και του Πυροσβεστικού Σταθμού στο Πέραμα.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ


Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

ΤΙΜΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!
ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ!
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!

ΣΥΝΤΑΓΜΑ 10.30 π.μ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ, Πλατεία Δημοτικού Θεάτρου 10.30 π.μ.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ, Πλατεία Ηρώων 10.30 π.μ.

ΛΑΥΡΙΟ, Άγαλμα Μεταλλωρύχου 10.30 π.μ.

Την ΠΕΜΠΤΗ 30 ΑΠΡΙΛΗ  ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ Ν/ ΖΩΝΗ

10 π.μ. – 12 μ.μ. και συμμετοχή στην εκδήλωση τιμής και μνήμης

που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του μνημείου

στην Κεντρική Πύλη  στο Πέραμα  

(Η στάση εργασίας αφορά τα συνεργεία που εργάζονται μέσα από την Πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα και όχι το σύνολο των χώρων εργασίας).

Τιμάμε την Πρωτομαγιά, την παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης στον δρόμο του αγώνα! Όλοι στην απεργία! Πιάνουμε το νήμα από τους ιστορικούς αγώνες της τάξης μας:

● Από τα 140 χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγο για την καθιέρωση της 8ωρης δουλειάς. Συνεχίζουμε διεκδικώντας το 7ωρο -5μερο – 35ωρο, απέναντι στους νόμους της 13ωρης δουλειάς, των απλήρωτων υπερωριών και της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Σε αντιστοιχία με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας της εποχής μας.
● Από τα 90 χρόνια από τον Μάη του 1936 που υψώθηκε ξανά η σημαία του αγώνα για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης απέναντι στην πολεμική προετοιμασία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, απέναντι στην καταστολή και την ένταση της εκμετάλλευσης.
● Τιμάμε την υπέρτατη θυσία των 200 ηρώων – κομμουνιστών αγωνιστών της Καισαριανής που απέναντι στους δοσίλογους και στα όπλα των εκτελεστών τους ύψωσαν την γροθιά και το χαμόγελο της αξιοπρέπειας που γνωρίζουν όσοι δίνουν την καθημερινή μάχη με στόχο την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης και των πολέμων. Τιμάμε τους ήρωες του κλάδου μας τον Θέμο Βουδούρη, τορναδόρο από τον Πειραιά, τον Σάββα Σαββόπουλο μεταλλουργό και τους υπόλοιπους ήρωες εργάτες που πάλεψαν με το όπλο στο χέρι για το μέλλον του λαού.

Τιμάμε την αγωνιστική παρακαταθήκη των σύγχρονων αγώνων του κλάδου μας. Της μάχης για την Συλλογική Σύμβαση της Ναυπηγοεπισκευής που κατοχυρώνει το 7ωρο – 5μερο – 35ωρο για την δική μας την ζωή και την υγεία κόντρα στα κέρδη των εφοπλιστών και των εργολάβων. Των μαχών στα εργοστάσια για να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις χωρίς καμία αναμονή και εμπιστοσύνη να μας λύσουν το πρόβλημα κυβερνήσεις και εργοδότες που μας κλέβουν τον ιδρώτα. Των αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε μεγάλους χώρους δουλειάς, στα δυιλιστήρια απέναντι στην 12ωρη δουλειά και την εντατικοποίηση που συσσωρεύει εργατικά ατυχήματα και κινδύνους για εμάς και κέρδη για τους ομίλους.

Συνεχίζουμε στον δρόμο που χαράξαμε μαζί με τα σωματεία του Πειραιά, της Ελευσίνας μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους και τον λαό των περιοχών που συντονιστήκαμε στις 6 του Φλεβάρη στην απεργία με σύνθημα: « ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ! ». Δεν θα δεχτούμε να πληρώσουμε τις συνέπειες με την ακρίβεια και με τις περικοπές στις δαπάνες του κράτους για τις δικές μας ανάγκες. Δεν δεχόμαστε τα εργοστάσια, τα ναυπηγεία και οι χώροι δουλειάς του κλάδου να γίνονται κρίκοι του πολέμου, στόχοι αντιποίνων και νεκροταφεία για τα δικά μας δικαιώματα στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.

Δυναμώνουμε τον αγώνα απέναντι στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο που οργανώνει η κυβέρνηση με τη στήριξη των κομμάτων του κεφαλαίου για το όφελος των εφοπλιστών και των ενεργειακών ομίλων, των βιομηχάνων του κλάδου που στην σφαγή των λαών βλέπουν ευκαιρίες για την ανοικοδόμηση, στα χτυπήματα των πυραύλων στα εργοστάσια του αλουμινίου βλέπουν αναβάθμιση της δικής τους θέσης. Αυτοί που μας κλέβουν τον ιδρώτα στην ειρήνη τώρα κερδίζουν από την ακρίβεια και τις επιδοτήσεις των επενδύσεων τους αλλά και των κερδών τους που εξασφαλίζει η κυβέρνηση με τα μέτρα που δεν μειώνουν τις τιμές. Όλοι αυτοί μας καλούν να συνηθίσουμε την εικόνα του
θανάτου και να ετοιμαστούμε να θυσιαστούμε για να εξασφαλίσουν αυτήν την κλοπή. 

Το δυνάμωμα αυτού του αγώνα επισφράγισε και η μεγαλύτερη συμμετοχή που έχει καταγραφεί στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου μας, με πάνω από 2.800 συναδέλφους να παίρνουν θέση μάχης για την ζωή και τις ανάγκες της τάξης μας σε όλη την Αττική, στον Πειραιά στην ναυπηγοεπισκευή, στα εργοστάσια της Αθήνας και του Θριασίου, στις επιχειρήσεις της πολεμικής βιομηχανίας στην Ανατολική Αττική.

Συνεχίζουμε τον δρόμο του αγώνα για το δίκιο και τις ανάγκες της τάξης μας! Για να ανοίξουν οι αγώνες μας τα παράθυρα του μέλλοντος, στο μέλλον των λαών και για την ανατροπή του συστήματος της βαρβαρότητας .


«Εδώ πέσαμε. Παιδιά του λαού. Γνωρίζετε γιατί.
Γυμνοί, κατάσαρκα φορώντας τις σημαίες,
-η Ελλάδα τις έρραψε με ουρανό και άσπρο κάμποτο -.
Ακούσατε τις ομοβροντίες στα μυστικόφωτα αττικά χαράματα .
Είδατε τα πουλιά, που πέταξαν αντίθετα στις σφαίρες
αγγίζοντας με τα φτερά τους,τον ανατέλλοντα πυρφόρον .
Είδατε τα παράθυρα της γειτονιάς ν’ανοίγουνε στο μέλλον .
Εμείς , μερτικό δε ζητήσαμε ….Τίποτα …Μόνον
θυμηθείτε το : αν η ελευθερία
δεν βαδίσει στα χνάρια του αίματός μας ,
εδώ θα μας σκοτώνουν κάθε μέρα . Γεια σας .»
                                     Γ.Ρίτσος Σκοπευτήριο Καισαριανής

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Τιμάμε την 1η Μάη στους δρόμους του αγώνα !

Όλοι στην απεργία ! Όλοι στην συγκέντρωση !

Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  1η  Μάη στις 10.30 π.μ. στην Πλατεία Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Την ΠΕΜΠΤΗ 30 ΑΠΡΙΛΗ  ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ Ν/ ΖΩΝΗ

10 π.μ. – 12 μ.μ. και συμμετοχή στην εκδήλωση τιμής και μνήμης

που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του μνημείου

στην Κεντρική Πύλη  στο Πέραμα  

(Η στάση εργασίας αφορά τα συνεργεία που εργάζονται μέσα από την Πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα και όχι το σύνολο των χώρων εργασίας).

 

Συνάδελφοι,

Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, το παγκόσμιο σύμβολο των εργατικών - λαϊκών αγώνων. Εμπνεόμαστε και παίρνουμε δύναμη για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε  από τους αγώνες της εργατικής τάξης όλου του κόσμου, από τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών,  από το Σικάγο του 1886, τους 11 δολοφονημένους εργάτες στο Πασαλιμάνι το 1923, τον Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη και τους 200 της Καισαριανής το 1944.

Η  μεγαλειώδης Πανελλαδική Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Καισαριανή με την συμμετοχή πάνω από 700 συνδικαλιστικών οργανώσεων και χιλιάδων πρωτοπόρων εργατών καταδεικνύει πως χωρίς ισχυρά σωματεία, χωρίς αλλαγή συσχετισμών, χωρίς μαζική συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική αντεπίθεση ενάντια στην πολιτική του πολέμου, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης.

Στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μετάλλου που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, πετύχαμε μεγάλη νίκη  όπου μετά από πολλά χρόνια τα ταξικά Συνδικάτα του Μετάλλου πανελλαδικά,  κατέκτησαν την 1η θέση στη Διοίκηση της ΠΟΕΜ, μια πραγματικά αγωνιστική διέξοδο και ελπίδα ότι οι συσχετισμοί μπορούν να αλλάξουν, ενάντια στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Για να κατοχυρώσουμε  Συμβάσεις και συλλογικά δικαιώματα που αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες μας.

Την ίδια στιγμή που μας στραγγαλίζουν μέσα στους χώρους δουλειάς, η ακρίβεια τσακίζει την καθημερινότητα μας. Οι τιμές στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης είναι στα ύψη, τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί, σαν συνέπεια του πολέμου που διεξάγουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στο Ιράν, και με την εμπλοκή της χώρας μας. Και ενώ εμάς μας πετάνε ψίχουλα

δίνουν φοροαπαλλαγές και προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, επιδοτούν την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο με δισεκατομμύρια το χρόνο για το ΝΑΤΟ,  που δεν έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας.

Για αυτούς κάθε μέτρο προστασίας είναι κόστος. Για εμάς είναι η ζωή μας. Δεν δεχόμαστε να γυρίζουμε σπίτι σακατεμένοι. Δεν δεχόμαστε να θρηνούμε συναδέλφους για να μην πάει πίσω η παράδοση του πλοίου.

Το επόμενο διάστημα μπαίνει μπροστά η επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης της Ζώνης. Αυτή η μάχη αφορά κάθε συνάδελφο θα μπούμε οργανωμένα, μαζικά, με απαιτήσεις που απαντούν στις ανάγκες μας: ουσιαστικές αυξήσεις στο μεροκάματο , κατοχύρωση δικαιωμάτων, σταθερό ωράριο, μέτρα υγείας και ασφάλειας, υποχρεωτική εφαρμογή της Σύμβασης σε όλους τους χώρους της Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

 

Διεκδικούμε:

  • Συλλογική Σύμβαση με ουσιαστικές αυξήσεις.
  • Υποχρεωτική εφαρμογή της Σύμβασης σε όλη τη Ζώνη.
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
  • Ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας.
  • Καμία εμπλοκή της χώρας στους πολέμους.

 

 

Όλοι στη στάση εργασίας την Πέμπτη 30 Απρίλη και στην εκδήλωση τιμής  και μνήμης στο μνημείο στο Πέραμα

Όλοι στην απεργία την Παρασκευή 1η Μάη και στη συγκέντρωση  

10:30 π.μ. στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά

 

Από το Σικάγο στην Καισαριανή -  ζήτω η 1η Μάη και η πάλη η  ταξική

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ


Τα νέα μας

  • «Αποχαιρετά» την Έμυ Φάκαρου 01 Μαρτίου 2023

    Η Διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Αττικής και εργαζομένων...

    Περισσότερα...

  • «Δεν θα πληρώσουμε ξανά!» 29 Απριλίου 2020

    Την Τρίτη 28/4, ημέρα που είχε οριστεί από τα ταξικά συνδικάτα σαν...

    Περισσότερα...

  • «ΚΑΘΑΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΑΣΤΡΑΠΕΣ ΔΕ ΦΟΒΑΤΑΙ» 24 Απριλίου 2020

    H Εταιρεία «ΑΝΑΛΚΟ» θορυβήθηκε από την παρέμβαση του Συνδικάτου μας...

    Περισσότερα...

  • «μεταμνημονιακή εποχή» 21 Απριλίου 2019

    Ιδού η «μεταμνημονιακή εποχή» με την οποία μας παραμυθιάζει η...

    Περισσότερα...

  • «ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ» 18 Απριλίου 2020

    Καλημέρα λοιπόν αναγνώστη και αναγνώστρια. Είμαστε η άλλη φωνή, που...

    Περισσότερα...

© 2026 Σ.Ε.Μ.Α. & Ε.Ν.Β.Ε.. All Rights Reserved. Powered by Metallergatis